Així serà l'Arxiu de la ciutat a Can Batlló

Així serà l'Arxiu de la ciutat a Can Batlló

Bordeta. "Àgora" és el projecte arquitectònic d'OP Team, Mendoza Partida i Ramon Valls per transformar la nau central de Can Batlló en l'Arxiu Municipal de Barcelona.

La proposta arquitectònica de l’equip format per OP Team, Mendoza Partida i Ramon Valls és la guanyadora del concurs per rehabilitar la nau central de Can Batlló perquè aculli l'Arxiu Municipal de Barcelona a partir de 2022. El bloc 8 es convertirà en un arxiu modern que reunirà tots els fons documentals de la ciutat, ara repartits entre 21 centres, i alhora esdevindrà un espai cultural de referència amb exposicions i activitats per a tots els públics. L'equip d'arquitectes explica la seva proposta gràfica en un acte obert a la ciutadania, avui a les 18.30 h a l'auditori de Can Batlló.

Al novembre de l’any passat es va convocar el concurs per rehabilitar la nau central (bloc 8) de Can Batlló i adaptar-la als seus nous usos. La proposta titulada “Àgora” ha estat la guanyadora en resultar la que millor s’adapta als requisits tècnics i funcionals del nou arxiu de la ciutat. L’equip d’arquitectes que hi ha al darrere són Santi Orteu Palou, Glòria Piferrer Cabezas, Xavier Farré Riba, Mara Gabriela Partida Muñoz, Héctor Mendoza Ramírez i Ramón Valls Ortiz.

La rehabilitació mantindrà la meitat de l’edifici de forma íntegra, tenint en compte que està catalogat com a bé cultural d’interès local. Per tant, la nau recuperarà els elements originals més característics com són les cobertes, la façana i l’espai interior amb llum vertical. A la proposta, també s’ha valorat la disposició i distribució dels dipòsits documentals, així com el fet de crear espais lluminosos, amplis i confortables per als investigadors, per als arxivers i arxiveres que hi treballaran i per a la ciutadania que faci ús del nou equipament.

Amb una clara evocació de l’àgora, la plaça pública i de trobada de les ciutats gregues, l’Arxiu Municipal de Barcelona tindrà un gran espai de recepció i orientació de tots els espais socials i culturals de l’edifici. A partir d’aquí, els accessos connectaran, d’una banda, els diferents espais de l’equipament i, de l’altra, els equipaments de l’exterior, com ara l’EMAV, el futur parc de Can Batlló i, en definitiva, el barri de la Bordeta. L’Arxiu de la ciutat ocuparà una superfície de pràcticament 19.000 metres quadrats per donar cabuda a més de 50 quilòmetres de documentació, quatre milions de fotografies i milers de documents gràfics i cartogràfics que il·lustren i documenten la història de Barcelona.

A la nau central de Can Batlló també hi haurà un espai veïnal que funcionarà de manera autònoma. Serà un espai abocat al carrer principal, amb connexió amb els altres edificis del recinte d’ús per a veïns i veïnes. El pressupost per al nou equipament se situa al voltant dels 47 milions d’euros (9,1 milions per a l’Arxiu pròpiament i 37,7 milions destinats a la rehabilitació de la nau).

El calendari per desenvolupar aquest projecte serà el següent:
• Presentació de l’avantprojecte a finals de setembre de 2018.
• Presentació del projecte bàsic el febrer de 2019.
• Presentació del projecte executiu a finals de l’estiu de 2019.
• A partir de finals de l’any 2019 es podrien iniciar les obres, que es preveu que s’enllesteixin en uns 30 mesos, l’any 2022.