Esteu aquí

Històries fotogràfiques. Maleta pedagògica

Des de la tardor de 2020 l’associació A Bao A Qu està treballant en la creació d'una maleta pedagògica que apropi la pràctica fotogràfica i l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona a escoles i instituts de la ciutat.

La maleta permetrà la descoberta de la història de la fotografia i els seus múltiples suports i formats: els i les alumnes podran tenir entre les mans daguerrotips, autocroms, cianotípies, negatius de pel·lícules, fotografies de plaques, etc. També ens acostarem a la fotografia com a document històric per a descobrir, comprendre i reviure espais, esdeveniments i costums del nostre passat recent: la vida al carrer, les transformacions dels barris perifèries de la ciutat, els comerços i oficis, la vida durant la República, el paper de les dones a la societat, etc.

A partir d'una selecció de fotografies especialment significatives s'articulen una sèrie de propostes d'anàlisi de la imatge i també propostes vinculades a les àrees curriculars: llengües i literatura, història, ciències químiques, matemàtiques...

La maleta convida l'alumnat a crear fotografies que puguin formar part també de l'arxiu recercant sobre les mateixes qüestions explorades en les fotografies de la maleta ara fa 40, 80 o 150 anys!

Les escoles i els instituts que treballin amb la maleta podran aprofundir en aquesta descoberta iniciada a l'aula amb visites i tallers a l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona. També es desenvoluparan accions de formació per al professorat.

La maleta també tindrà una versió digital, de manera que a través d'un espai web es pugui accedir a les fotografies que formen part de la maleta, juntament amb un seguit de propostes vinculades a l'anàlisi de les imatges, a la recerca i amb propostes de de creació fotogràfica, per prosseguir el treball a l’aula.

La maleta pedagògica és un projecte concebut i desenvolupat per l'equip de 'Fotografia en curs', un programa de l'Associació A Bao A Qu.