Esteu aquí

Desmuntatge d'una pintura del Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat

El 23 d'abril de 1927, dia de Sant Jordi, s'inaugurava la nova decoració del Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat. En La Vanguardia del dia 22 abril de 1927 se’n feia ressò:

"las obras de embellecimiento y mejora del edificio, dirigidas por el presidente de la Diputación, conde de Montseny (José Maria Milà i Camps), iniciador y propulsor de los trabajos realizados"  .

 La nova decoració del Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat consistia en la decoració pictòrica que taparia les pintures de Joaquim Torres Garcia, i que s'encarregà a un gran conjunt de pintors com Josep Mongrell Torrent, Francesc Galofre Oller, Dionís Baixeras Verdaguer, Juli Moisés Fernàndez de Villasante, Modest Teixidor Torres, Lluís Muntané Muns, Fèlix Mestres Borrell, Antoni Utrillo Viadera, Laureà Barrau Bunyol, Josep Maria Vidal-Quadras Villavecchia, Arcadi Mas i Fondevila, Ramon Borrell Pla, Juli Borrell Pla, Mateu Balasch, Frederic Masriera Vila (Masvila), Carles Pellicer Rouvière, Alexandre de Cabanyes Marquès, Carlos Vázquez Úbeda, Josep Maria de Martí Garcès de Marcilla, Carmel Davalillo Artigas, Josep Vinyals, Antoni Gelabert Alart, Josep Maria Xiró Taltabull, Josep Triadó Mayol i Cristòfol Montserrat Jorba.

La pintura de la nau central era "La verge de Montserrat envoltada dels Sant Reis que han visitat el seu Santuari», de Josep Mongrell, que uns anys més tard, en plena República, La Generalitat va començar a retirar.  

La Vanguardia del 14 abril de 1932 va publicar:

“ El señor Tarradellas (sic) dijo ayer a los periodistas que las pinturas o esculturas que son retiradas del Palacio de la Generalidad pasaran al Museo de Barcelona en concepto de depósito. Ayer por la mañana fue colocado en el testero del Salón de San Jorge y en el lugar que antes decoraba la pintura de la Virgen de Montserrat, un magnífico tapiz de seda con los colores de la bandera catalana."

El fet no va estar exempt de polèmica, i dos dies després, La Vanguardia recollia una protesta: “El Centro de Defensa Social de Barcelona ha dirigido al Presidente de la Generalidad de Cataluña la siguiente  comunicación: «Honorable señor: Ha causado profunda pena en el Centro de Defensa Social la resolución del Consejo de la Generalidad de Cataluña llevada a cumplimiento, primero mandando quitar de la Casa de Caridad y de la de Maternidad y Expósitos los crucifijos y todo otro emblema religioso, y ahora arrancando del Salón de San Jorge de esa Generalidad la imagen veneranda de la Virgen de Montserrat, que  lo presidía. Y por eso, interpretando la junta directiva el sentir de todos sus socios, en la absoluta seguridad de interpretar también el de la inmensa mayoría de los catalanes, acordó elevara V. E. la más respetuosa,  pero también la más enérgica protesta por tales hechos, que hieren tan profundamente los sentimientos religiosos de nuetro pueblo y la devoción tan profundamente en el mismo arraigada, por su excelsa Patrona  la Virgen de Montserrat.» (La Vanguardia, 16 abril 1932)

Quan ara el president de la Generalitat Joaquim Torra ha comunicat el desmantellament de les pintures que actualment decoren el Saló de Sant Jordi ha aparegut una nova dada desconeguda fins ara aportada per  Marià Carbonell, catedràtic d’història de l’art de la UAB i que  publica El Punt Avui, el 31 octubre 2019 en l' article de Maria Palau.,"L'art ranci sortirà del Palau":

“ el 1932, a instàncies del conseller de Governació, Josep Tarradellas, la Generalitat republicana va aprovar el desmantellament d’aquest conjunt format per mig centenar de pintures de grandíssimes dimensions que donen una visió espanyolista de la història de Catalunya. La complexa situació política va frenar la seva execució, tot i que se’n va arribar a despenjar una, La Mare de Déu de Montserrat voltada dels sants i reis que l’han visitada, de Josep Mongrell.  El 1939 va tornar al seu lloc".

La imatge que mostrem correspon a aquest moment, l’abril de 1932, i entre els personatges que apareixen en escena es pot distingir a Nicolau d'Olwer, Bonaventura Gasol i Josep Tarradellas amb la pintura de Josep Mongrell al terra.