Barcelona adquireix el fons del fotògraf Humberto Rivas

21/02/2024 - 13:39 h - Ajuntament Arxiu Fotogràfic

Part del fons del fotògraf Humberto Rivas (Buenos Aires, 1937 – Barcelona, 2009) havia ingressat en règim de comodat a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona (AFB) l’any 2017. Aquesta nova adquisició ve a completar el fons amb més de 23.000 negatius, plaques, diapositives i contactes, 6 maquetes de fotomuntatges, documentació textual (cartes, articles, apunts) i 200 tiratges originals representatius dels temes que caracteritzen la seva obra (retrats, bodegons, façanes de comerços, paisatges urbans…).

El carisma i l’obra del fotògraf van fer possible la renovació de les retòriques fotogràfiques i el reconeixement d’autors més joves que no se cenyien al documental estricte. Rivas va obtenir el Premi Nacional de Fotografia i el Premi d’Arts Plàstiques de l’Ajuntament de Barcelona el 1997. El 2009 rebia la Medalla d’Or al Mèrit Artístic de la Ciutat i es posava el seu nom a una plaça a Can Basté (Nou Barris). Tot plegat fa palès l’arrelament, la importància i el reconeixement de Barcelona envers el fotògraf.

L’ingrés definitiu del fons d’Humberto Rivas, autor essencial en el relat fotogràfic barceloní, representa un pas important en la consolidació de l’AFB com a espai de referència en la conservació, custòdia i difusió del patrimoni fotogràfic de la ciutat.