El tractat de guitarra de Joan Carles i Amat. L’edició setcentista de l'AHCB

Data de publicació del document: 
12/07/2022
Any del document original: 
1750

L’any 1596, Joan Carles i Amat (Monistrol de Montserrat, 1572-1642) va publicar, per primera vegada, el seu tractat de guitarra i bandola, pioner a Europa, que en segles posteriors continuaria sent una obra reeditada i fins i tot traduïda al català. És el cas d’aquest exemplar exposat aquí, degut a la família Bro d'impressors gironins del segle XVIII. L’edició catalana porta per títol Tractat breu y explicació dels punts de la guitarra, en ydioma cathalà, ajustat en esta última impressió de la present obra. El polifacètic Carles i Amat també va ser autor dels cèlebres Quatre-cents aforismes catalans, del 1636, també reeditats nombroses vegades, encara al segle XX, i dels quals la Biblioteca de l’Arxiu Històric de la Ciutat conserva diverses edicions.

Tot i que la primera edició del tractat, publicada originàriament l'any 1596, es troba avui perduda, l'obra de Joan Carles i Amat va ser profusament reeditada al llarg de les dècades i segles posteriors. Aquest tractat està considerat pels especialistes en musicologia com el primer tractat de guitarra a Europa del qual es té coneixement. L'edició més antiga conservada del tractat de guitarra de Joan Carles i Amat, impresa a Lleida l'any 1626, es conserva als Estats Units dins les col·leccions de The Newberry Library de la ciutat de Chicago, en un fons adquirit. I a la Biblioteca Nacional d'Espanya, a Madrid, també es conserva una altra edició de les mateixes característiques un any posterior. A més de les edicions que es troben a la biblioteca de l'Arxiu Històric de la Ciutat, d'altres també s'han conservat a la Biblioteca de Catalunya, el Centre de Documentació de l'Orfeó Català i diverses col·leccions particulars.

 

La iniciativa del document del mes dedicat al tractat de guitarra de Joan Carles i Amat s’emmarca en la celebració de dues programacions singulars. Les Jornades de Guitarra de Catalunya 2022, dedicades a la guitarra i a la relació històrica d’aquest instrument amb el territori català i els seus músics. Ideades i impulsades per la guitarrista Maria Ribera Gibal, integren projectes de la mateixa guitarrista i d’altres artistes afins a l’ideari de les jornades. En el marc de les jornades, la doctora Ribera Gibal pronuncia la conferència "La guitarra a Catalunya: de Joan Carles i Amat als nostres dies" (Casa de l'Ardiaca, seu de l'Arxiu Històric de la Ciutat, 12 de juliol de 2022), seguida d'un recital a càrrec del guitarrista Jordi Sabata, amb obres de Pujol, Grau, Gerhard i Cassadó.

I en segon lloc, i de manera destacada, de l’Any Joan Carles i Amat, comissariat per l'activista cultural a través de la música Joan Puigdellívol i impulsat conjuntament entre l’Associació Joan Carles i Amat i el Departament de Cultura de la Generalitat en ocasió del 450è aniversari del seu naixement. La imatge institucional de la commemoració ha estat dissenyada, precisament, a partir d’una “al·legoria de la música”, que il·lustra aquest tractat de guitarra.

L’acte central de l’Any Joan Carles i Amat tindrà lloc a l’església de Sant Pere de Monistrol, el 24 de setembre de 2022, amb el concert-homenatge protagonitzat pel llaütista nord-americà Hopkinson Smith. Per als seus organitzadors, la commemoració del 450è aniversari de Joan Carles i Amat representa la culminació d’un seguit d’iniciatives, l’antecedent de les quals cal cercar l’any 1918, en què el secretari de l’Ajuntament de Monistrol Josep Vilar i Cots va decidir dignificar la figura de l’il·lustre monistrolenc dedicant-li una plaça de la vila. Després d’un gran lapse, als anys vuitanta, diversos estudiosos locals van publicar sengles estudis sobre el seu antic conterrani. I fent un nou salt endavant, l’any 2014 l’Ajuntament actual va publicar el llibre L’empremta del monistrolenc Joan Carles Amat, que va portar a la inauguració, l’any següent, de la sala polivalent Espai Joan Carles Amat.

Descarregar el tractat de guitarra

 

Més informació

 

Web de la tercera edició de les Jornades de Guitarra de Catalunya:

cliqueu aquí

 

Web de l'Any Joan Carles i Amat:

cliqueu aquí

 

Web de l'Associació Joan Carles i Amat:

cliqueu aquí