La Guía Ilustrada de Juan Valero de Tornos i l’Exposició Universal de Barcelona (1888)

Data de publicació del document: 
19/05/2020
Any del document original: 
1888

La Guía ilustrada de la Exposición Universal de Barcelona en 1888: de la ciudad, de sus curiosidades y de sus alrededores, del periodista i escriptor madrileny Juan Valero de Tornos (1842-1905), va ser publicada amb motiu de la celebració a Barcelona de l’Exposició Universal de 1888, que va ser la primera d’aquesta magnitud realitzada a la ciutat, així com la primera de les dues que van tenir lloc a Barcelona (l’Exposició Internacional de 1929 fou la segona).

Aquesta guia, que va ser encarregada per l’agent valencià Guillermo de Grau i de la qual cal destacar la rica enquadernació realitzada al taller de Hermenegild Miralles, fou concebuda com una eina pràctica pel visitant de l’esmentada Exposició. Per aquest motiu, a més de la descripció de la ciutat, de la relació de carrers i de les dades pràctiques adreçades als viatgers, el seu autor va dedicar algunes pàgines a explicar els diferents palaus i construccions de l’esdeveniment, tot incloent-hi un plànol detallat del recinte i, fins i tot, un annex final amb anuncis d’establiments i comerços de la ciutat.

D’aquesta guia es va fer una edició en castellà i una altra en francès. Una dada curiosa és que el capítol dedicat a l’Exposició és més extens a la versió francesa que a la castellana,  ja que a la primera es descriuen en detall els pavellons dels països participants. La guia, en les seves dues edicions, es podia adquirir al mateix recinte de l’Exposició en un quiosc expressament habilitat per a la seva venda.

La idea de fer a Barcelona l’Exposició de 1888 va ser d’Eugenio Serrano de Casanova, https://ajuntament.barcelona.cat/arxiumunicipal/arxiuhistoric/sites/default/files/qshb_25.pdf un gallec establert a la ciutat i que havia visitat diverses Exposicions arreu d’Europa. Ell va ser l’encarregat de persuadir l’alcalde Francesc Rius i  Taulet  de tirar endavant amb aquest projecte.

L’Exposició va comportar un gran desenvolupament urbanístic amb la construcció d’alguns monuments actualment icònics a Barcelona. L’arquitecte director de les obres va ser Elies Rogent i l’escenari escollit fou el Parc de la Ciutadella. Prop d’aquest Parc es va aixecar l’Arc de Triomf, que actuava com a porta d’entrada al recinte, i dins del Parc mateix alguns edificis que encara perduren, com ara el cafè-restaurant que durant anys va ser la seu del Museu de Ciències Naturals. Algunes de les obres més conegudes dels voltants d’aquest recinte van ser l’efímer Hotel Internacional, obra de Domènech i Montaner, l’Estació del Nord, el Palau de Justícia i el mercat del Born. A més, es va reformar el front marítim amb la construcció del Passeig Colón i la seva estàtua.

Tot i que l’Exposició de 1888 fou oberta al públic el 8 d’abril, no es va inaugurar oficialment fins el 20 de maig d’aquell mateix any, a l’edifici del Palau de Belles Arts, amb la presència d’Alfons XIII, de la reina regent Maria Cristina i de l’alcalde de la ciutat, entre d’altres autoritats. Es va clausurar el 9 de desembre de 1888, després de rebre milers de visitants procedents d’arreu del món.

Aquesta Exposició va situar Barcelona al mapa europeu i internacional, i va impulsar la publicació a Catalunya de guies dirigides a visitants estrangers que, per primer cop, s’editaren en idiomes diferents al castellà. La Biblioteca de l’AHCB conserva una extensa col·lecció de guies urbanes entre les quals hem volgut destacar algunes de les editades amb motiu de l’Exposició Universal de 1888 i que trobareu digitalitzades a continuació. 

Per saber-ne més

D’entrada, us volem recomanar la visita a l’exposició virtual sobre la col·lecció de guies de l’Arxiu Històric, anomenada “Barcelona a mà”:  http://www.bcn.cat/barcelona-a-ma/ct/

D’altra banda, trobareu les següents guies, així com d’altres títols sobre guies i sobre l’Exposió de 1888, al nostre catàleg: http://w156.bcn.cat/cgi-bin/abnetopa

GUIES DIGITALITZADES DE LA BARCELONA  DE 1888 A L'ARXIU HISTÒRIC

Actualment, la col·lecció de guies està formada per 419 exemplars, i les publicades entre els anys 1776 i 1900 s’han digitalitzat i es poden descarregar des del catàleg en línia “Biblioteca-Hemeroteca”.

GUIES

  • Nieto Márquez, Inés i Solà Vidal, Àngels: “Guies turístiques i urbanes de la ciutat (1776-2014)” a Destinació   Barcelona: història del turisme a la ciutat. Barcelona: Efadós. Ajuntament, 2016.
  • Serrano,  Maria del Mar. Las guías urbanas y los libros de viajes en la España del siglo XIX: repertorio bibliográfico y análisis de su estructura y contenido (viajes de papel). Barcelona: Universitat Publicacions, 1993.

SOBRE L’EXPOSICIÓ UNIVERSAL 1888

A més del Fons Institucional de l’Exposició Universal de 1888 custodiat a l’Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona (AMCB), que inclou la documentació generada per la Comissió Executiva de l’Exposició Universal de 1888,  l’Arxiu Històric conserva un bon nombre de material gràfic i imprès. Hem volgut destacar-ne alguns exemples:

Memòries

Publicacions emanades de l'Exposició

Monografies sobre l'Exposició

  • Barcelona: cent anys de fires: 1888-1988. Barcelona. Fira de Barcelona, 1988.
  • Fabré i Carreras, Xavier et d’al.Arquitectura i ciutat a l’Exposició Universal de Barcelona 1888. Barcelona: Universitat Politècnica de Barcelona, 1988.
  • Grau, Ramón; López, Marina, et al. Exposició Universal de Barcelona. Llibre del centenari, 1888-1988. Barcelona: Comissió ciutadana per a la Commemoració del Centenari de l’Exposició Universal de Barcelona: l’Avenç, 1988.
  • Prados Tizón, J. i Rodón Lluís, J. Eugenio R. Serrano de Casanova i l'Exposició Universal de Barcelona. Barcelona: l’Ajuntament, 2010 (Quaderns d’Història; 25). https://ajuntament.barcelona.cat/arxiumunicipal/arxiuhistoric/sites/default/files/qshb_25.pdf
  • Solé i Boladeras, Isaura. Ephemera al voltant de l’Exposició Universal de 1888: una aproximació a la impremta de Barcelona de l’últim quart del segle XIX. Barcelona, 2014. http://hdl.handle.net/2445/58887

PORTALS DE PREMSA DIGITALITZADA