Programa de festes de Carnaval per a l’any 1901

Data de publicació del document: 
17/02/2023
Any del document original: 
1901

Aquest mes de febrer ja arriba la festa del Carnaval! Identificada amb el culte lunar, arrenca els tres dies anteriors al dimecres de cendra, manifestant-se amb un cicle que es repeteix any rere any des de temps ancestrals i que permet un temps de disbauxa preludiant el temps d’abstinència i penitència que caracteritzarà al període de la Quaresma.

El període de Carnaval es materialitza en la seqüència tancada del rei Carnestoltes: la seva arribada als diferents indrets i el discurs amb el detall de les consignes de Carnaval, el seu regnat  i celebració, i finalment el seu testament, mort i enterrament. Mascarades, rues i balls es manifesten en la ciutat de Barcelona amb intensitat el diumenge, dilluns i dimarts de Carnaval.

És en aquest context que volem oferir-vos el document seleccionat per a aquest mes de febrer:  un programa de festes de Carnestoltes que la Comissió de Festes de l’Ajuntament Constitucional de Barcelona va oferir als ciutadans de Barcelona l’1 de febrer de 1901.

Imprès a una cara, aquest programa de festes carnavalesques, tant per les seves mides (44 x 21 cm) com pel seu atractiu estètic  ben bé podria exhibir-se com un cartell. El document presenta a la part superior una imatge caricaturesca dibuixada per l’artista Romà Clausolles i Serrapiñana, dedicada a una parella disfressada: ella està abillada amb atributs que solen caracteritzar la personificació de Barcelona, com són l’escut de la ciutat i la corona comtal, composta d’un cèrcol de metall i pedreria i rematada amb perles i un ratpenat. Ell, disfressat de rei, porta un ceptre coronat per la figura d’un bufó amb cascavells.

La part inferior del document ens detalla el divertit contingut del programa d’aquests dies de celebració: entrada triomfal del Rei Carnestoltes, teatre Guinyol, batalles de serpentines i confetis, comparses i cors humorístics, concursos i fins i tot la inauguració d’un monument carnavalesc.

Aquest programa festival de 1901 forma part de la Col·lecció de programes de festes de l’AHCB però al nostre Arxiu també custodiem altres tipologies documentals de temàtica carnavalesca barcelonina com són, entre altres, les invitacions per a balls i els romanços dels quals us fem també un petit tast visual.

Més informació i imatges:

Per consultar el web de cultura popular, clicar aquí

Imatge 2 i 3 romanç

Enterro de Carnastoltas (1847). Llegenda: Imp. DeA. Albert, 1847. Il·lustració d'autoria no identificada. Tipografia i xilografia acolorida a mà. 32 x 19.5 cm

Aquest romanç, que consta d’un full a doble cara, va ser compost per un estudiant. Editat a la impremta d’A. Albert l’any 1847, reflecteix l’últim episodi de la seqüència tancada de les festes de Carnaval: l’enterrament del rei Carnestoltes, representat mitjançant  una imatge acolorida que mostra una comitiva popular portant el cos d’en Carnestoltes i travessant les portes de la ciutat per enterrar-lo al pla de Barcelona. Alhora, s’especifica que aquest ha de ser un acte alegre i musicat, amb tiberi i xerinola, assegurant-se d’aquesta manera l’arribada  del rei novament l’any vinent.

Imatge 4 Invitació de ball

Ball de carnestoltes de la Societat Latorre (1878)

Entradeta: Caricatura d’una marioneta encunyada i articulada sobre una petita peanya, que presenta  el  programa del primer ball del Carnaval de l’any 1878, sota la direcció de la “Societat Latorre”. La socitat lírico-dramàtica "Latorre" celebrava lluïts balls de màscares en la platea del teatre Romea.

Imatge 5 Invitació de ball

Invitació per als balls del Carnaval de 1883 de la “Sociedad Latorre”

Entradeta: Il·lustra la invitació una dona amb una bonica disfressa de vespa. Olora una flor que sosté amb la mà dreta, mentre amb l’esquerra porta una fletxa, tot fent al·lusió a l’agulló de l’insecte. En el dors de la invitació s’especifica les condicions de subscripció dels grans balls particulars de màscara de l’esmentada societat recreativa.