L’Hemeroteca digital de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona és el nostre portal de premsa històrica digitalitzada. Dóna accés obert a la consulta i descàrrega, a través d'Internet, dels diaris i revistes de l’Hemeroteca que tenim digitalitzats i que, en alguns casos, fins ara només es podien consultar presencialment a la Casa de l'Ardiaca. Actualment estan disponibles uns 300 títols digitalitzats de premsa històrica de la nostra Hemeroteca. La web s’anirà enriquint periòdicament amb noves digitalitzacions.
L’Hemeroteca de l’AHCB va ser creada l’any 1928 i conserva uns 15.000 títols de diaris i revistes, essent la mostra més completa del periodisme barceloní al llarg del temps. Inclou les publicacions seriades editades durant els segles XVII i XVIII, els primers diaris publicats a Barcelona (com el el Diario curioso, histórico, erudito, comercial, público y económico del 1762 i el Diario de Barcelona del 1792) i bona part de les capçaleres publicades al llarg dels segles XIX i XX, amb títols tan emblemàtics com Diari català, La Publicitat, La Veu de Catalunya, El Poble català, La Humanitat i El Noticiero universal, entre altres. També es conserven diaris actuals.
La col·lecció de revistes és molt variada, amb publicacions catalanistes, literàries, satíriques, artístiques, revistes de caràcter polític i històric i els setmanaris d’informació general. Entre altres, pel seu alt valor històric i documental volem destacar les publicacions catalanistes: Lo Verdader català i La Renaixensa. Les revistes político-satíriques: La Flaca, La Campana de Gràcia o L’Esquella de la Torratxa. I les revistes artístiques o literàries: Catalònia, Pèl i Ploma i Quatre Gats, tres dels principals exponents del Modernisme.
També volem posar de relleu les col·leccions de revistes publicades durant la Guerra civil espanyola (1936-1939) i la col·lecció de premsa clandestina i de l’exili, que consta de més d’un miler de títols publicats entre els anys 1939 i 1977 per partits polítics, sindicats i organitzacions diverses, tant de l’interior del país com de l’exili.
L’objectiu del portal Hemeroteca digital és posar a l’abast dels investigadors i de tota la ciutadania interessada aquells diaris i revistes digitalitzats relacionats amb l’àmbit barceloní i considerats d’interès per a la història de la ciutat de Barcelona.
L’eina permet la cerca per text (resultat dels programes de reconeixement òptic de caràcters) a tot el contingut de la web, tant dins el text dels diaris i revistes digitalitzats, com a les paraules dels títols. També permet la visualització, impressió i/o descàrrega dels arxius PDF resultants de la digitalització.
http://ahcbdigital.bcn.cat/hemeroteca
Al costat dels exemplars trobareu algunes dades de la publicació i un enllaç al catàleg de l’hemeroteca, per si us interessa veure la catalogació sencera (títol, editor, lloc d’edició, anys etc). I a la inversa, si consulteu el catàleg de l’hemeroteca trobareu l’enllaç a al portal Hemeroteca digital, en aquells títols que hi estiguin disponibles:
http://w156.bcn.cat/cgi-bin/abnetopa
Selecció de títols que trobareu disponibles a l’Hemeroteca digital de l’AHCB
Continuem treballant per ampliar el nombre de títols i els anys digitalitzats disponibles al portal, com per exemple els diaris Noticiero universal (1888-1940), o el Diario de Barcelona (1950-1964), així com també iniciarem nous projectes de digitalització de fons com la col·lecció que conservem de premsa clandestina i de l’exili (1939-1977). Es tracta de més d’un miler de títols publicats durant la dictadura franquista i fins a la legalització dels partits polítics, i també aquells impresos a l’exili per part de refugiats de guerra i per les diferents agrupacions que es van reconstituir a l’exterior.
Confiem que aquest portal de premsa històrica digitalitzada esdevindrà a partir d’ara una eina útil que facilitarà als estudiosos i usuaris en general la recerca de documentació, i també el coneixement del nostre ric patrimoni hemerogràfic i de la història de la ciutat. Així mateix, ens permetrà continuar vetllant per la preservació i la conservació dels originals en les condicions idònies.
http://ahcbdigital.bcn.cat/hemeroteca
Manual d'usuaris/es de l'Hemeroteca digital