Desgranant el nomenclàtor popular dels carrers de la ciutat

Laura Fortuny i Oriol Calvet, arxivers a l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, rastregen els noms populars dels carrers de Barcelona.

..
16/10/2020 - 09:45 h - Cultura i lleure Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona

El confinament ha donat lloc a nous hàbits, noves maneres de gestionar el temps i nous passatemps. Ho saben bé la Laura i l’Oriol, companys de l’AHCB que recentment han despertat l’interès dels mitjans de comunicació no només per la seva feina de catalogació dels expedients d’obra entre 1771 i 1841, sinó per una altra pràctica: la de cercar els noms que els veïns i veïnes de Barcelona donaven popularment als carrers de la ciutat. Tot un nomenclàtor popular que va més enllà del registre oficial municipal i que la Laura Fortuny va donar forma a Twitter durant el confinament.

Per tal de descobrir aquests noms populars, s’ha hagut de fer amb l’ajuda de documents i publicacions, com és el cas del Manual i Guia de Forasters de l’any 1761, tota una guia urbana que els ha servit per ubicar carrers i ajudar a identificar-ne els noms.

Un exemple el trobem al carrer d’Arlet, al barri Gòtic, que abans del 1865 es deia Magarola, però que popularment (i segons una llicència d’obra del 1789) se l’anomenava també Travessia de Sant Jeroni. També de places com la de la Cucurulla, que segons la documentació de llicències d’obres els veïns s’hi referien com a plaça dels Boters o de la Font, relacionat amb l’ofici que es feia en un dels carrers que duia a la plaça i per la font que encara hi ha a tocar.

I en trobem molts altres, d’exemples, com el carrer «del Cisne», que resulta ser un tram de Ferlandina; la plaça de Sant Agustí Vell, que era coneguda també com la plaça de la Blanqueria o Pont d’en Capderà; o els carrers de Sant Pere Més Alt i Més Baix, també anomenats Sobirà i Jussà.

Descobriu moltes altres curiositats a la notícia publicada als mitjans, al fil de Twitter elaborat per la Laura Fortuny i al nostre Catàleg en línia.