Exposició Salvem la ciutat per la Democràcia. Vida i arxiu de la Federació d'Associacions Veïnals de Barcelona 1972-2022

Exposició Salvem la ciutat per la Democràcia. Vida i arxiu de la Federació d'Associacions Veïnals de Barcelona 1972-2022

L’Arxiu Històric de Barcelona ret homenatge a la FAVB amb una exposició del seu fons documental

Coincidint amb el cinquantè aniversari de l’entitat, Ca l’Ardiaca exposa cartells, actes, comunicats, notes i telegrames que formen part de la història de la lluita per la democràcia dels veïns i veïnes organitzats de la ciutat

L’Arxiu Històric de la Ciutat de de Barcelona acull fins a finals de novembre, l’exposició ‘Salvem la ciutat per la democràcia. Vida i arxiu de la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona”, un homenatge al cinquantè aniversari de l’entitat. Comissariada per l’historiador i periodista Marc Andreu Acebal, l’exposició mostra part de la donació que va fer la FAVB l’any 2021 del seu fons documental (1972-2012).

A partir d’una selecció d’una setantena de documents originals exposats en sis vitrines situades a la sala d’exposicions de Ca l’Ardiaca, i de la reproducció d’una altra setantena de documents en unes lones, l’exposició no només permet fer un recorregut per la història de la FAVB durant aquest mig segle de vida i activitat del moviment veïnal a la ciutat, sinó que revela el valor de la seva memòria documental i gràfica.

El material està composat per tota mena de cartells, actes, comunicats, notes, telegrames, escrits i publicacions que permeten cartografiar la història contemporània dels barris i de la seva gent i de la lluita per la democràcia a Barcelona.

La FAVB es va convertir, des de la seva fundació el 1972, en un actor clau de la transició: primer en contra de la dictadura franquista i després per la construcció de la ciutat democràtica. En democràcia ha treballat sempre amb esperit crític i per la defensa d’un model de ciutat habitable i en clau social i participativa.

El títol de l’exposició deriva del manifest i la campanya desenvolupada per la FAVB el 1976, un any determinant que es va iniciar amb les manifestacions per l’amnistia de l’1 i el 8 de febrer convocades pel moviment veïnal en representació de l’encara il·legal Assemblea de Catalunya per reclamar llibertats, amnistia i Estatut d’autonomia. Aquest moviment va acabar amb la destitució de l’alcalde Joaquim Viola.

A l’exposició es reprodueix íntegrament el manifest original Salvem Barcelona per la democràcia i algunes de les adhesions recollides el 1976.