Exposició Jaume Perich (1941-1995). Humor amb ulls de gat

Exposició Jaume Perich (1941-1995). Humor amb ulls de gat

Prorrogada fins al 10 de gener de 2021 a El Born CCM

L’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona organitza conjuntament amb el Centre de Cultura i Memòria El Born CCM l’exposició Jaume Perich (1941-1995). Humor amb ulls de gat del 5 de març fins al 10 de gener de 2020, comissariada pel Jaume Capdevila KAP.

El conjunt de dibuixos originals de Jaume Perich (1941-1995) que es conserven a l’AHCB constitueixen un fons personal que permet repassar bona part de la seva trajectòria com a autor d’acudits de premsa, des dels seus orígens als anys seixanta i setanta, en capçaleres com El Correo Catalán, DDT o Tele/eXprés, passant pels anys de la transició, amb les seves col·laboracions a Por Favor, Mundo Diario o Cuadernos para el Diàlogo, i sobretot amb els treballs diaris a El Periódico, des del començament de la publicació, i als setmanaris El Jueves i Interviú, que formen més de tres quatres parts del fons de dibuixos conservats a l’Arxiu. Una petita part són acudits censurats i no publicats, inacabats o no identificats; també hi ha dibuixos de la col·laboració del Perich en programes de TV3, com Filiprim.

Aquests dibuixos es conserven a l’AHCB per dipòsit de la família de l’autor, efectuat el 1999 i renovat altre cop el 2019, amb una ampliació que ha aportat més dibuixos i altres documents com guions, correspondència i impresos. Vénen a afegir-se a la rica col·lecció de dibuixos per a publicacions periòdiques, en la qual també es troben milers de dibuixos de nombrosos autors i de diverses publicacions, des d’Apel·les Mestres, Junceda, Opisso o Castanys fins a Cesc, Cerón, Oli o Alfons López, i des de L’Esquella de la Torratxa o La Veu de Catalunya a Diario de Barcelona o Butifarra!

Produïts generalment en blanc i negre, amb tinta o retolador, els acudits del Perich són directes i punyents, i mantenen l’actualitat malgrat el pas del temps per la seva aguda mirada cap als problemes i defectes humans, en el camp polític i social, convertint-se així en un testimoni dels canvis de costums i l’evolució general del país al llarg de tres dècades.

Així, a l’exposició ‘Humor amb ulls de gat’ s’hi pot veure una quantitat molt important de dibuixos originals i documentació personal que mai abans havia sortit a la llum.

Aquesta mostra pretén també evocar l’ofici de dibuixant de premsa i esdevenir un clam a favor de la llibertat d’expressió. Perich és una figura paradigmàtica que, lluitant contra la censura, va retratar de manera mordaç el món que l’envoltava i alhora va aconseguir desvetllar, mitjançant la rialla, els punts febles d’un sistema i una societat carregada de problemes i contradiccions.