Repensar el turisme a Barcelona... mirant el 1908?

Aquesta reedició de Saida Palou i Agustín Cócola-Gant pot suposar un element imprescindible en la historiografia del turisme a Barcelona

..
09/04/2020 - 12:02 h

El turisme viurà un abans i un després d’aquesta situació d’emergència, i el model de desenvolupament urbà i turístic de Barcelona s’haurà d’adaptar i repensar a partir de la nova realitat. A principis del segle XX, ‘Barcelona cosmopolita’, de Gonçal Arnús, va ser la primera obra que va reflexionar sobre com havia de ser la indústria del turisme a la ciutat. Retornar a aquest text del 1908 ens pot ajudar a imaginar el turisme després del coronavirus. Ara us el podeu descarregar gratuïtament.

Barcelona cosmopolita, de Gonçal Arnús, es va publicar el 1908, però lArxiu Històric de la Ciutat de Barcelonal’ha recuperat en facsímilAquest manual, de caràcter més ideològic que tècnic, plantejava per primer cop les oportunitats de la indústria del turisme com a via per a la conversió de Barcelona en una ciutat cosmopolita. Ara, en ple període de confinament per la Covid-19, el posem a la vostra disposició i es pot descarregar gratuïtament; inclou l’estudi introductori a càrrec de Saida Palou, membre de l’Institut Català d’Investigació en Patrimoni Cultural de la Universitat de Girona, i d’Agustín Cócola-Gant, del Centre d’Estudis Geogràfics de la Universitat de Lisboa.

L’obra, pionera en el gènere, pot ser considerada com un pla mentor o una declaració d’intencions del futur de la ciutat, que passava per la conversió en referent turístic internacional. Impregnat dels valors de les classes dirigents de l’època, Arnús —qui més endavant va figurar com a membre de la Junta Directiva de la Sociedad de Atracción de Forasteros de Barcelona— visualitza una Barcelona turística, cosmopolita, dinàmica, pròspera, cívica, elegant i bulliciosa.

Aquesta era una aspiració que alhora contradeia la tossuda realitat de principis de segle. Malgrat aquest fet, o potser precisament a causa d’aquest fet, Barcelona cosmopolita ens parla d’un model de ciutat idíl·lic, d’un paradigma urbà i turístic que va marcar el foment institucional del turisme a Barcelona durant les tres primeres dècades del segle XX.

No deixa de ser sorprenent llegir aquesta obra amb la nostra mirada actual. En primer lloc, perquè Barcelona cosmopolita representa la gènesi de la conversió de la ciutat en una destinació turística. Però, en segon lloc, perquè ens permet comprovar que ja a principis del segle XX l’autor tenia clara la importància de situar Barcelona com a capital de la Mediterrània.

Avui, en un moment en què la indústria del turisme haurà d’enfrontar-se a un canvi de paradigma molt important, la lectura de l’obra permet revisar els orígens de la construcció turística de Barcelona i reflexionar sobre la pervivència i vigència dels seus fonaments. Uns orígens que poden ser, més de cent anys després, la font d’una reflexió per construir el turisme de la ciutat postcoronavirus.

Així doncs, us convidem a descarregar-vos de manera gratuïta aquesta edició en format facsímil de l’obra i descobrir aquest manual sobre les oportunitats de la indústria del turisme com a via per a la conversió de Barcelona en una ciutat cosmopolita.

L’edició original de Barcelona cosmopolita, del 1908, es conserva a la Biblioteca de l’AHCB, també en accés lliure i descarregable aquí.

Per a més informació sobre el turisme a la ciutat, es pot consultar el catàleg de Biblioteca i Hemeroteca aquí.