Dibuixant una Nació: L'heràldica en Domènech i Montaner

Imatge de l'Heràldica de la casa de Prades. AHCB, Armorial Històrich de Catalunya, volum II
11/12/2023 - 12:46 h

Els darrers trenta anys del segle XIX van ser de grean efervescència tant política com cultural a Catalunya, que havia de recuperar la seva identitat històrica i cultural i, al mateix temps, assolir certs nivells d’autogovern. La Història nacional de Catalunya de Rovira i Virgili parlava d’una Catalunya desnacionalitzada que s’havia de renacionalitzar gràcies a la nova investigació històrica i artística del seu passat nacional.

L’Armonial Històrich de Catalunya. Des dels seus orígens fins al s. XVI, que s’esposa aquí, es podria definis com una història gràfica de Catalunya des dels primers escuts documentats dels comtes de Bacelona fins a l’emperadors Carles V, I de Castells i de Catalunya-Aragó. De fet, havia de ser una història no sols dibuixada, sinó escrita i documentada, tot i que Lluís Domènech i Montaner no la va acabar.

L’exposició parteix del fons personal de Lluís Domènench i Montaner dipositat a l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona.

Els set volums de l’Armorial Històric de Catalunya estan digitalitzats i disponibles al catàleg en línia de l’arxiu. Els podeu consultar a través dels següents enllaços :