Horitzons i límits per a Barcelona. La traça cartogràfica

El llibre es va presentar el passat 7 de maig a l’Arxiu Històric de la Ciutat en col·laboració amb Antonio Magariños, director de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, i els coordinadors de les jornades, Ramon Grau i Carme Montaner.

..
12/05/2025 - 12:05 h - Cultura i lleure

Horitzons i límits per a Barcelona. La traça cartogràfica recull les ponències presentades a les V Jornades d’història de la cartografia de Barcelona, fruit de la col·laboració entre l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, editades per l’historiador Ramon Grau i per Carme Montaner, fins fa no gaire directora de la Cartoteca de Catalunya.

El llibre, cinquè de la col·lecció iniciada fa dècades, reivindica el patrimoni cartogràfic relatiu a la ciutat de Barcelona i reflexiona al voltant del territori i les seves representacions històriques, des de l’Edat Moderna fins a les tècniques digitals més recents, passant per la fotografia i el dibuix.

En paraules del cocordinador de les jornades, Ramon Grau, tot comparant els documents més antics i més contemporanis, veiem els mateixos horitzons i límits de la ciutat, recollits per la traça cartogràfica. “Les primeres insercions a la cartografia del topònim Barcelona daten de mitjan del segle XIV i la primera perimetria urbana, delimitada encara per les muralles, és del 1653”, explicava Grau.

L’historiador va desgranar els diferents capítols de la publicació, escrits per professors i catedràtics de diferents disciplines acadèmiques, que resumeixen, entre d’altres, la història dels límits municipals de Barcelona, la representació cartogràfica del setge de Barcelona (1713-1714), la Barcelona industrial dels anys 1860-1930, la delimitació municipal de Barcelona al segle XIX o els mapes civils i militars per eixamplar la ciutat de mitjan del segle XIX.

Està a la venda a la llibreria municipal, Sala Ciutat (c. Ciutat, 2).