Història de l’Arxiu

Una obra artística

Les bases d’un arxiu històric al barri de Gràcia es van començar a establir l’any 1983, després de diverses iniciatives impulsades pel mateix Consell Municipal del Districte. De manera paral·lela i independent, el Club Excursionista de Gràcia recopilava, des del 1927, un volum important de documents històrics graciencs que formaven el que era conegut com a Arxiu de Gràcia.

Arran del projecte d’ordenació d’arxius de l’Ajuntament de Barcelona, l’any 1988 es va crear l’Arxiu Municipal del Districte de Gràcia, que es va ubicar en diverses dependències. La primera era un petit espai a la seu del Consell Municipal del Districte a la plaça de Rius i Taulet (avui plaça de la Vila de Gràcia).

L’any 1991 es va traslladar a una “torre” de planta baixa i jardí de principis del segle XX, situada al carrer de les Camèlies, que havia estat reformada i adaptada a les necessitats d’un centre d’arxiu. A causa de les limitacions d’espai existents i del creixement dels fons, però, finalment es va optar per instal·lar-lo a l’edifici emblemàtic de la Biblioteca Jaume Fuster, obra de l’arquitecte Josep Antoni Llinàs i Carmona, que es va inaugurar el 13 de novembre de 2005. Aquesta obra arquitectònica va obtenir el premi del Foment de les Arts Decoratives de l’any 2006.