2020, l'any més digital de l'Arxiu

2020, l'any més digital de l'Arxiu

Memòria 2020. Presentem les dades més destacades de l'activitat del 2020 dels centres que formen l'Arxiu Municipal de Barcelona.

El 2020 ha estat l’any de la covid-19 i l’Arxiu Municipal de Barcelona no ha estat aliè a la pandèmia que ha afectat la seva activitat quotidiana. El tancament de seus durant el confinament, la voluntat de reflectir com s’ha viscut aquest any i la digitalització han estat premisses que han regit aquest 2020. La Memòria anual recull aquests fets i les xifres que expliquen la feina de l’Arxiu per preservar i difondre el patrimoni documental de la ciutat.

L’any de la digitalització 

La covid-19 ens ha obligat a reinventar-nos i a aguditzar l’enginy per fer accessible la documentació a la ciutadania en un any marcat per les restriccions de mobilitat, fet que s’ha traduït en una major digitalització de documents per poder continuar oferint el servei de consulta als nostres usuaris i usuàries. De les 29.636 persones usuàries de l’Arxiu, 21.805 hi han accedit de manera remota i només 7.831 ho han fet de manera presencial. Això també s’ha traduït en un augment de les visites als webs de l’Arxiu del 3,5% respecte de l’any anterior, amb un total de 190.891, així com en un increment de les visites al Catàleg en línia, tot arribant a les 68.381, tenint en compte que actualment s’hi poden consultar més de 380.000 registres.

Projectes de difusió

Durant el 2020, l’Arxiu s’ha fet seu el mandat de la UNESCO que convidava a “Convertir l’amenaça de la covid-19 en una oportunitat per donar més suport al patrimoni documental”. En aquest sentit, s’han dut a terme una sèrie de projectes per conservar documentació relacionada amb la pandèmia, com ara “Memòries del confinament“, un espai virtual en què s’han recollit les experiències de la ciutadania mitjançant testimonis escrits, fotogràfics, sonors o de vídeo per tal de construir una memòria col·lectiva al respecte. Així mateix, també s’han recollit gravacions en vídeo dels testimonis dels serveis municipals essencials que han ingressat a la Secció de Fons Orals de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona.

Si voleu conèixer tots els detalls de la documentació conservada a l’Arxiu Municipal de Barcelona i l’activitat duta a terme durant l’any 2020, poden consultar-ne la Memòria completa aquí.