Arxius olímpics

Arxius olímpics

JJOO. Des de l'Arxiu Municipal de Barcelona volem rendir un petit homenatge al món de l'esport olímpic tot rescatant alguns dels documents més interessants que conservem.

Aquestes setmanes estem vivint, després d’un llarg any d’espera, l’emoció de les olimpíades a Tòquio. És un bon moment per recordar l’estiu de 1992, quan Barcelona va acollir els Jocs Olímpics de la XXV Olimpíada, a través dels documents conservats a l’Arxiu Municipal de Barcelona.

El Comitè Organitzador i HOLSA

L’Arxiu Contemporani conserva el fons del Comitè Organitzador Olímpic de Barcelona‘92 (1981-1993). La documentació va ser dipositada amb caràcter vitalici a l’Arxiu el 1993 i està vinculada a la gestió i les activitats del Comitè, la qual reflecteix fets com ara la creació de l’oficina per presentar la candidatura de la ciutat, o la liquidació del Comitè, al final dels Jocs. Per exemple, conserven entrades per les cerimònies d’inauguració i de clausura dels Jocs Olímpics i els projectes del disseny de les celebracions, o els esbossos dels uniformes dels ciclistes portadors de la flama olímpica.

El web de l’Arxiu Contemporani també ofereix una exposició virtual, titulada VIII Mostra: Barcelona’92, que presenta alguns dels documents més destacats del Comitè Olímpic (COOB’92), però també de HOLSA (Barcelona Holding Olímpic SA), el holding d’empreses per a la transformació urbanística de Barcelona per preparar els Jocs del 1992. No us perdeu els esbossos i croquis d’infraestructures i d’edificacions que van transformar radicalment la ciutat, des de Montjuïc fins a la Vall d’Hebron.

Promoció dels Jocs

A la Col·lecció de Cartells de l’Arxiu Històric de la Ciutat també hi trobareu una sèrie de cartells lligats a l’Olimpíada. Per exemple, un d’ells, obra d’Enric Satué Llop, celebra, el 1991, els Jocs que havien d’arribar. Dins de la sèrie de Barcelona’92, un conjunt de diversos cartells dissenyats per Addison s’inspiren en la bola del món per anunciar alguns dels esports més destacats que competirien a la ciutat, com tir amb arc, vela, basquetbol o ciclisme.

També en destaca una campanya de promoció del civisme entre els ciutadans barcelonins, llançada per l’Ajuntament de Barcelona en relació als Jocs. Finalment, i en referència al moviment civil a favor de la visibilització de Catalunya com a nació amfitriona dels Jocs, pot mencionar-se una vinyeta de Perich, que mostra una medalla amb les quatre barres penjant d’un dels aros olímpics.

Retrats

L’Arxiu Municipal també conserva un testimoni fotogràfic ric i divers sobre la Barcelona dels Jocs. Per exemple, dins del fons Colita, a l’Arxiu Fotogràfic de la Ciutat, trobem fotografies de la celebració de la concessió dels Jocs Olímpics a Barcelona. També s’hi preserva el Fons de l’Olimpíada Cultural (OCSA), amb fotografies com les de l‘Acte de lliurament de la bandera olímpica a la ciutat, el 1988, o de l’arribada de la flama olímpica a la ciutat, portada per l’actor Mario Gas, el 24 de juliol de 1992. A l’Arxiu Municipal del Districte de Ciutat Vella s’hi troben també diverses fotografies de la celebració de l’arribada de la bandera olímpica, cedides per l’Arxiu Popular de la Barceloneta.

Altres fons retraten les transformacions urbanístiques que mencionàvem a través dels documents de l’AMCB: la construcció de l’Anella olímpica, la instal·lació de l’escultura dels mistos a la Vall d’Hebron, l‘Hotel Arts amb una lona de benvinguda, les obres a Montjuïc

Finalment, també es pot reviure l’emoció de passar-se pels carrers d’una Barcelona que, durant unes setmanes, va ser el focus de l’atenció mundial. Les fotografies d’Eduard Olivella Falp mostren els carrers guarnits, la gent dirigint-se cap als esdeveniments esportius o el peveter olímpic encès durant els jocs.

En definitiva, l’Arxiu Municipal compta amb una documentació extensa sobre l’organització i preparació dels Jocs de Barcelona’92, des de la presentació de la candidatura fins als fets posteriors a la celebració de les olimpíades. Podeu trobar-ne una gran part digitalitzada al nostre Catàleg en línia, o consultar els nostres centres d’arxiu.