Barcelona espera als Reis d’Orient

Barcelona espera als Reis d’Orient

Fons Fotogràfic. Arriben per mar i es passegen pels carrers de la ciutat abans de repartir els regals.

La nit del 5 de gener la ciutat de Barcelona s’organitza per rebre els Reis d’Orient que arriben per portar regals als nens i nenes. Ho fa amb una gran desfilada pels carrers de la ciutat amb un seguici de patges, carrosses i comparses amb companyies artístiques. La il·lusió amb la que els nens i nenes de la ciutat reben a Melcior, Gaspar i Baltasar no ha canviat des de les primeres cavalcades dels anys 40 fins a les més actuals, el que sí que ha evolucionat és la manera com els donem la benvinguda.

La festa de Reis se celebra el dia 6 de gener per commemorar la data en què es creu que uns savis astròlegs vinguts d’Orient van arribar a Betlem per adorar al nen Jesús i oferir-li or, encens i mirra. A finals del segle VII comencen a ser tres, Melcior, Gaspar i Baltasar, i aquests són els que arriben encara avui per dur-nos regals.

La primera menció a la desfilada de Reis Mags a la ciutat la trobem a “El Diario de Barcelona” on explica que repartien dolços i poemes, duien vestits luxosos i elegants i anaven acompanyats de criats. Durant el primer terç del segle XX es van fer de manera intermitent i amb finalitats benèfiques visitant asils, orfenats i hospitals.

L’Ajuntament va reprendre la cavalcada de Reis l’any 1942 i des de llavors no s’ha deixat de fer mai. Des dels inicis els Reis d’Orient arriben a Barcelona per mar, però als anys 60 Ses Majestats van estrenar mitjà de transport: el pailebot Santa Eulàlia, un veler centenari que va navegar pel Mediterrani i fins a Cuba. Amb aquest vaixell arriben al Port Vell on l’alcalde o alcaldessa de la ciutat els dona la benvinguda, i els lliura les claus de la ciutat perquè puguin repartir els regals.

Aquí teniu una petita mostra de les imatges que podeu trobar digitalitzades al Catàleg en línia de l’Arxiu Municipal de Barcelona.