Cavalls i carruatges s'engalanen per celebrar els Tres Tombs

Cavalls i carruatges s'engalanen per celebrar els Tres Tombs

Fons Fotogràfic. La desfilada se celebrava a diversos barris de la ciutat i és un testimoni del seu passat agrícola.

El 17 de gener és Sant Antoni i al seu voltant s’organitzen una sèrie de festivitats, la més important de les quals és la dels Tres Tombs. Aquesta desfilada se celebra a molts pobles, barris i ciutats al voltant d’aquesta data però les celebracions es poden allargar fins al març. El ritu principal dels Tres Tombs consisteix en donar tres voltes amb cavalls, carros i altres animals al voltant de l’església on se fa una benedicció dels animals.

Actualment a Barcelona es fan dues desfilades de Els Tres Tombs: als barris de Sant Andreu i Sant Antoni. Aquesta segona se celebra des de 1826 al voltant del portal de Sant Antoni i és la més popular, però antigament se’n feien a molts barris de la ciutat i els arxius de diversos districtes en conserven imatges.

A l’Arxiu Municipal del Districte de Sant Martí s’hi conserven dues imatges de la Festa de Sant Antoni de 1920 que són testimoni del passat agrícola del districte. Per una banda hi veiem cavalls i traginers en un camí de carro i, per altra banda, veiem cavalls engalanats davant d’una masia. Els protagonistes tradicionals dels Tres Tombs, de fet, són els cavalls i animals de tir, que eren el motor de l’economia de pagès, ja fos per treballar la terra o per transportar mercaderies.

La festa de Sant Antoni, però, també se celebrava en entorns més urbans, tal com veiem a la imatge de l’Arxiu Municipal del Districte de Sarrià, pertanyent al fons de Jordi Jover Permanyer, on es retrata Els Tres Tombs a la Plaça de Sarrià l’any 1924. Els cavalls engalanats, l’estendard i la multitud aplegada en un punt neuràlgic del barri són testimonis de la importància d’aquesta festa.

Una tradició antiga que s’adapta als nous temps

Els Tres Tombs se celebren per Sant Antoni, patró dels animals i dels traginers, ja que la llegenda explica que aquest sant era un gran amic dels animals i que, quan en veia un de ferit, el guaria. Ara bé, la tradició de donar voltes al voltant d’una relíquia com es fa durant els Tres Tombs es remunta a èpoques precristianes i és comuna a moltes cultures mediterrànies: els romans feien voltes al voltant dels temples perquè els déus els fossin propicis i els musulmans encara fan set voltes al voltant de la Ka’ba a La Meca.

Amb els anys també ha canviat el tipus d’animals que es beneeixen. Com hem vist, històricament el centre de la festa han estat els cavalls i animals de tir però cada cop més hi ha més gent que porta a beneir gats, gossos, ocells i altres mascotes. Sant Antoni i Els Tres Tombs segueixen adaptant-se als nous temps.