Celebrem els 40 anys d'ajuntaments democràtics

Celebrem els 40 anys d'ajuntaments democràtics

40 anys democràtics. Des de l'Arxiu Municipal de Barcelona s'ha programat un conjunt d'activitats que tindran lloc durant tot l'any 2019.

El proper 3 d’abril es compleixen 40 anys de les primeres eleccions municipals democràtiques després del franquisme i, per commemorar aquesta efemèride, l’Ajuntament de Barcelona organitza un seguit d’activitats amb l’objectiu de recuperar la memòria d’uns anys decisius de mobilitzacions veïnals i laborals, així com de reivindicacions polítiques, socials i culturals que han configurat la nostra ciutat d’avui.

El programa d’activitats es va iniciar ahir amb un acte inaugural al Saló de Cent de l’Ajuntament on el geògraf Oriol Nel·lo va pronunciar una conferència sobre El futur de les metròpolis al segle XXI. El cas de Barcelona. Amb la presència de l’alcaldessa Ada Colau que va obrir i tancar l’acte, entre els assistents hi havia els exalcaldes Narcís Serra, Pasqual Maragall, Joan Clos i Xavier Trias. Durant l’esdeveniment es van anunciar totes les activitats que s’han programat per commemorar els 40 anys d’ajuntaments democràtics, entre les quals s’inclouen cinc exposicions que tindran lloc en diferents centres de l’Arxiu Municipal de Barcelona, un cicle de conferències coorganitzat per l’Associació Consell de Cent i el MUHBA, una jornada amb els centres d’estudis i recerca de Barcelona que es durà a terme al Born Centre de Cultura i Memòria, i el XVI Congrés d’Història de Barcelona que se celebrarà a l’Arxiu Històric de la Ciutat.

De les cinc exposicions programades per l’Arxiu Municipal de Barcelona, la primera a inaugurar-se el mes de maig serà la coorganitzada per l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona i el Born Centre de Cultura i Memòria titulada “La democràcia al carrer (1977-1979)”, en la qual es mostrarà, per primera vegada, el fons fotogràfic del col·lectiu SE-GRÀ, ingressat l’any passat a l’Arxiu i que compta amb imatges espectaculars de final dels anys 70 sobre les reivindicacions socials, laborals, culturals, etc., del moment. Durant el mes de juny s’inaugurarà l’exposició “Fer la Barcelona democràtica. La il·lusió dels aprenents (1979-1983)” a l’Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona en què, a partir dels documents originals conservats als seus fons, es concretarà una aproximació a l’obra de govern i els projectes del primer consistori democràtic.

Pel que fa a les exhibicions restants, s’han concebut com un projecte format per tres exposicions que es duran a terme en tres districtes de la ciutat (Gràcia, Sants i Nou Barris) sota el títol “Barcelona, 1979. La democràcia des dels barris”. A partir de documentació tan textual com gràfica i fotogràfica conservada als arxius d’aquests districtes, es pretén visualitzar la ciutat abans i després de les primeres eleccions democràtiques i com es van donar els primers passos per fer de Barcelona una ciutat democràtica, cultural i moderna. A més, cadascuna de les exposicions es complementarà amb una taula rodona vinculada a la temàtica més característica de cada districte: cultura i associacionisme a Gràcia, el nou urbanisme a Sants, i els moviments socials a Nou Barris.

A part de les exposicions, des de l’Arxiu Municipal de Barcelona s’ha organitzat una jornada amb els centres d’estudis i recerca titulada “La recerca local i el restabliment de la Barcelona democràtica” que tindrà lloc al Born Centre de Cultura i Memòria el dissabte 1 de juny i que versarà sobre la participació d’aquests centres en els canvis socials, culturals i en la recuperació de la història local com a elements impulsors de la democràcia als barris. Per finalitzar tot el cicle d’activitats, el mes de novembre es durà a terme, a l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, el XVI Congrés d’Història de Barcelona sota la temàtica “Barcelona. Del franquisme a la democràcia. El protagonisme de la ciutadania (1973-1983)”, on s’aprofundirà en el coneixement dels darrers anys de la dictadura franquista i els primers moments de construcció d’un sistema democràtic molt fràgil, juntament amb els canvis que es van produir a nivell local de Barcelona.

Podeu consultar tota la informació referent a les activitats programades en el següent enllaç.