Didàctica de la història oral a Gràcia

Didàctica de la història oral a Gràcia

Món educatiu. Més de 300 alumnes de tres centres educatius han participat al projecte de construcció de la memòria col·lectiva de la comunitat gitana de Gràcia.

El projecte és iniciativa de l’Arxiu Municipal del Districte de Gràcia, en col·laboració amb el Districte de Gràcia, l’Associació de Joves Gitanos de Gràcia (presidida per Ricard Valentí) i l’associació Otras memorias (amb Laura Benadiba com a experta), i s’hi han sumat estudiants de primer, tercer i quart d’ESO de l’Escola-Institut Nou Patufet, de l’Escola Sant Josep i de l’IES Vila de Gràcia, que han pogut apropar-se a la metodologia que s’utilitza en el món dels arxius sobre la història oral.

Durant les diverses sessions, els alumnes han pogut experimentar amb simulacres d’entrevistes, reflexionar sobre la importància del context, el pes dels prejudicis i de la creació d’un arxiu d’història oral per mantenir la memòria viva d’un col·lectiu o d’uns fets.

El proper mes de gener, el projecte de difusió de la història oral de la comunitat gitana de Gràcia continuarà amb un taller a l’IES Montserrat Roig, amb una visita a l’Arxiu de Gràcia i un acte final amb tots els joves participants el dia 24, que es reuniran a l’auditori de la Biblioteca Jaume Fuster per presentar alguns dels seus treballs i que està obert a docents, col·lectius de recerca i interessats (places limitades segons aforament).

Podeu conèixer en profunditat les sessions realitzades al blog d’Otras Memorias, que us n’explica tots els detalls.