En memòria del Lyceum Club de Barcelona

En memòria del Lyceum Club de Barcelona

Cultura i dones. Enguany se celebren 88 anys de la fundació de l'associació femenina més important de la II República a Barcelona, el Lyceum Club.

El  juliol del 1931 es fundava, al número 39 de la Via Laietana, el Lyceum Club de Barcelona, un espai de trobada i de defensa dels drets de les dones. I no és casualitat que una entitat d’aquest caire fos creada en aquell moment, i és que durant la II República es van produir molts avenços a nivell cultural i social, també pel que fa a la igualtat de gènere. Carme Monturiol i Aurora Bertrana van participar en la seva fundació, i Bertrana en va ser la seva primera presidenta. Tot just fa uns dies el Districte de Ciutat Vella en recuperava la memòria a través d’un acte d’homenatge.

Els objectius principals del Lyceum Club eren els de defensar els interessos de la dona, facilitar un lloc de trobada i promoure el desenvolupament educatiu, cultural i professional de la dona. Ho testimonien les imatges preservades a l’Arxiu Fotogràfic de la ciutat, en què hi podem observar exposicions d’art, tertúlies literàries, cursos d’escriptura, recitals poètics, concerts i conferències. Moltes d’aquestes activitats es van desenvolupar en col·laboració amb d’altres institucions i associacions de la ciutat, com l’Ateneu Barcelonès, l’Ateneum Polytechnicum o la Llibreria Catalònia, i en algunes hi van participar personalitats reconegudes del món cultural com Margarida Xirgu.

Però l’agrupació femenina va existir els mateixos anys que va durar el govern republicà, i va desaparèixer l’any 1939 amb la implantació del nou règim dictatorial. Des de l’Arxiu de Barcelona volem aportar el nostre gra de sorra a recuperar la memòria del Lyceum Club i us convidem a conèixer el fons de fotografies que preservem.