Ja us podeu inscriure al XVI Congrés d'Història de Barcelona

Ja us podeu inscriure al XVI Congrés d'Història de Barcelona

40 anys democràtics. En uns mesos aprofundirem en el període del darrer franquisme, la transició i la primera democràcia a la ciutat de Barcelona.

Els dies 27 i 28 de novembre seran un moment clau del calendari d’historiadors i interessats en la memòria de Barcelona. I és que tindrà lloc el Congrés “Barcelona: del franquisme a la democràcia. El protagonisme de la ciutadania (1973-1983)“, que permetrà impulsar i actualitzar la recerca i coneixement sobre les primeres eleccions democràtiques de la ciutat i la construcció del sistema democràtic municipal en el si d’un fràgil context polític i social.

Durant les dues jornades es tractaran diversos temes relacionats amb aquest moment històric, com és el paper de la dona, la construcció de les noves institucions municipals, l’atenció a les reivindicacions veïnals, l’urbanisme, l’economia, la cultura i la contracultura. Es comptarà amb la participació d’especialistes de diverses universitats, periodistes, arxivers, historiadors i protagonistes del moment històric, que cercaran de donar una visió general i particular de la Barcelona franquista i democràtica. La conferència inaugural, titulada “Les dones en la transició democràtica a les ciutats”, anirà a càrrec de Mary Nash, historiadora irlandesa i catedràtica emèrita de la Universitat de Barcelona, mentre que la conferència de clausura sobre “La ruptura municipal de 1979” serà pronunciada per Joaquim Nadal, polític català i catedràtic d’història contemporània de la Universitat de Girona.

El Congrés posarà punt i final a totes les activitats que durant aquest 2019 l’Arxiu Municipal de Barcelona ha organitzat per commemorar els 40 anys des de les primeres eleccions municipals democràtiques després del franquisme, que van tenir lloc el 3 d’abril de 1979. En aquests moments es poden visitar, dins del programa d’activitats, les exposicions “Barcelona, 1979. La democràcia des dels barris” tant al Centre Cívic Can Basté com a la sala d’exposicions de la Biblioteca Jaume Fuster (i properament també a la seu de l’Arxiu Municipal del Districte de Sants-Montjuïc), les quals es complementaran amb una sèrie de taules rodones durant els mesos de setembre, octubre i novembre, i també estan vigents les exposicions que es van inaugurar durant els mesos de maig i juny de 2019 al Born CCM sobre el fons fotogràfic del col·lectiu Se-Grà i a l’Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona titulada “Fer la Barcelona democràtica. La il·lusió dels aprenents. 1979-1983“.

Podeu consultar el programa complet del Congrés al web de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona i realitzar la vostra inscripció al formulari en línia.