La Barcelona més "instagramer"

La Barcelona més "instagramer"

Xarxes socials. Més enllà dels fons fotogràfics, visuals, sonors o documentals de l'Arxiu de Barcelona, el passat de la ciutat perviu en la memòria dels seus racons amagats que molts perfils d'Instagram retraten dia a dia.

Les de #barcelonagram o #igersbarcelona són algunes de les etiquetes més utilitzades a la xarxa social de moda, Instagram, per mostrar alguns dels edificis, monuments, art urbà o racons més emblemàtics i carismàtics de la ciutat comtal. Però quins perfils seguir d’entre tant instagramer? Us presentem una selecció de 6 perfils d’Instagram que ens mostren visualment el passat i present de la ciutat.

La Barcelona secreta

Un dels comptes amb més seguidors. I no és casualitat: les seves espectaculars instantànies ens permeten rellegir la ciutat i els seus principals monuments. Des del Park Güell de Gaudí fins a l’edifici Walden de Ricardo Bofill, podem trobar la història viva de Barcelona acompanyada de curiositats. Sabies que la d’Urquinaona és la darrera boca de metro modernista que es conserva a la ciutat?

Barcelonasfera

Tot allò que tingui a veure amb la cultura popular, el patrimoni cultural o l’art urbà de Barcelona, en un únic compte. Podem donar fe de la veracitat i la recerca documental que hi ha darrere. I és que Barcelonasfera està gestionat per dos bloguers ben coneguts des de l’Arxiu de Barcelona: @lakajana i @danicortijo.

Barcelonagram

De curiositats i racons històrics de Barcelona n’hi ha molts. Però des de Barcelonagram es mostren els que ja no hi són, els que estan a punt de desaparèixer i els que encara podem visitar. Tot un recull del que ha estat i és la ciutat comtal, com en el cas de l’antic cinema Niza, del qual només queda l’estructura del sostre.

Arquitectura barcelonina

Alcem ara la vista i fixem-nos en els edificis en sí. La seva geometria, la seva decoració, les seves cúpules o els seus celoberts. Roc Isern ens descobreix al perfil Stoptheroc un punt de vista quasi desconegut d’alguns dels edificis més destacats de Barcelona. I per als qui es queden embadalits davant les façanes, es pot seguir el perfil germà, Barcelona Facades.

Portes històriques de Barcelona

Tot i que n’hi trobem tant de Catalunya com de Barcelona, Doors of Barcelona es fixa en un element característic de l’arquitectura: les seves portes. I és que no només donen la benvinguda a passejants i curiosos, sinó que a més expliquen alguns dels secrets que amaga l’edifici en què es troben: la seva història, els seus habitants, els seus constructors…

Signs from Barcelona

Acabem amb un altre element de les façanes i portes que acostuma a fer-nos aixecar la mirada mentre passegem per Barcelona: els rètols. Elements visuals relacionats amb el comerç tradicional de la ciutat, que poden destacar per la seva història, com la fàbrica d’Anís del Mono; per l’espectacularitat de la seva tipografia, que trobareu a l’Aloha Bar; o per l’originalitat dels seus materials, com en el cas del Centro de Específicos de Pueblo Nuevo. Signs of Barcelona us farà posar en valor el patrimoni vinculat al comerç i al disseny de la ciutat.