Les exposicions de l'Arxiu Municipal de Barcelona

Les exposicions de l'Arxiu Municipal de Barcelona

Exposicions. Veniu als nostres centres d'arxiu a veure les exposicions que tenim actualment per visitar!

Iniciem nou curs amb la finalització de les vacances d’estiu i des de l’Arxiu Municipal de Barcelona volem fer un repàs de les exposicions que oferim als visitants dels nostres centres d’arxiu i un petit avançament del que vindrà en els propers mesos.

Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona

Al vestíbul de la Casa de l’Ardiaca es pot visitar, fins al 29 de gener de 2022, la mostra “Quan plovien octavetes: clandestinitat, premsa i propaganda antifranquista“, una exposició que posa en valor la premsa clandestina i la propaganda en la lluita antifranquista a partir de la col·lecció que l’AHCB conserva, una de les més importants de Catalunya, la qual compta amb més de 1.000 títols i 9.000 documents corresponents a fulls volanders. Van ser publicacions elaborades en condicions precàries i perilloses que van fer front a la repressió i que van assolir la seva màxima expansió a finals dels anys 60 i durant la dècada dels 70 del segle passat. L’exposició està estructurada en diversos àmbits, tot començant per l’explicació de la formació de la col·lecció d’aquests documents i continuant per la producció i repressió de la lletra clandestina, les octavetes a la postguerra, i l’agitació tant política com obrera, universitària i social.

Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona

Com cada any, l’AMCB projecta una Mostra de Documents que, en aquest cas, duu per títol “Una dècada com un segle. Barcelona anys 30“, la qual fa un repàs pels esdeveniments que van succeir a la ciutat de Barcelona durant la dècada de 1930 a partir dels documents conservats a l’Arxiu: l’ocàs d’una dictadura, l’abdicació del rei, la proclamació de la República, l’horror de la guerra, i l’inici d’una nova dictadura. De tot plegat en tenim mostra a través de plànols, factures, notes manuscrites, fotografies i expedients de tot tipus que ara s’exposen al vestíbul de la seu de l’Arxiu Contemporani fins al 31 de gener de 2022.

Arxiu Fotogràfic de Barcelona

Fins al 31 d’octubre es pot visitar, a la sala d’exposicions de l’AFB, la mostra “Margaret Michaelis. Cinc dies pel barri xino“, la qual reconstrueix el fotoreportatge que Margaret Michaelis va realitzar per encàrrec del GATCPAC en motiu de l’exposició sobre el projecte reformista “La Nova Barcelona”. L’exposició actual presenta una nova mirada al recorregut que la fotògrafa va fer per alguns carrers del Districte V durant cinc dies consecutius del mes d’abril de 1934. Tot plegat confirma la importància i la dimensió històrica de Michaelis i de la seva obra fotogràfica.

Arxiu Municipals de Districte

A partir del 30 de setembre es podrà tornar a visitar, al Centre Cultural La Farinera del Clot, l’exposició itinerant “Relats revelats. Els fons fotogràfics dels Arxius Municipals de Districte“, una mostra que pretén mostrar l’important patrimoni fotogràfic que es conserva als Arxius Municipals dels Districtes de Barcelona, fins ara poc conegut, i que ofereix una àmplia visió de la vida a la ciutat a través de les històries que s’amaguen darrere les fotografies exposades, les quals provenen de donacions de famílies, empreses, associacions, cooperatives, agrupacions fotogràfiques, centres excursionistes i arxius populars dels diferents barris. A partir d’elles s’ofereix una panoràmica de la vida a la ciutat a través d’àmbits com el treball, la quotidianitat, l’habitatge, l’urbanisme, les reivindicacions socials, l’oci o la cultura popular. Després de passar pel CC La Farinera, on hi serà tot el mes d’octubre, es podrà visitar al Centre Cívic Pati Llimona a partir del 29 de novembre i fins a finals d’any.