Preservant la història de la Guàrdia Urbana de la ciutat

Preservant la història de la Guàrdia Urbana de la ciutat

Nou ingrés. Un nou fons fotogràfic de la Guàrdia Urbana ha passat a formar part de l’Arxiu per tal de completar la memòria de la ciutat i les seves activitats.

Us heu preguntat mai d’on prové la indumentària de la unitat de la Guàrdia Urbana que munta a cavall en festes majors i actes especials? Doncs bé, ara la Unitat Muntada de la Guàrdia Urbana de Barcelona ha transferit recentment a l’Arxiu de Seguretat i Prevenció un conjunt de fotografies que retraten dècades d’activitat i que ajudaran a conformar la història d’aquest cos de la Urbana.

En aquest fons es poden observar exhibicions dels agents amb la seva característica vestimenta conformada per una guerrera vermella i un casc amb plomall blanc. Els dissenys del vestuari són molt vistosos, i gràcies a la informació que ha pogut proporcionar el Guàrdia Urbà jubilat Gerard Capdevila i el caporal de la Unitat Muntada, Alejandro Sanz, hem pogut desvetllar algunes curiositats sobre l’evolució de l’uniforme del cos.

Un exemple d’aquestes curiositats és l’uniforme de gran gala de la Unitat Muntada, que ha anat canviant al llarg dels anys: en un primer moment, a la primera meitat del segle XX, era de color blau marí, però l’any 1952 va passar al vermell actual arran del Congreso Eucarístico que se celebrà a Barcelona. El color blau fosc ornamentat amb cordons blancs, ara de mitja gala, es fa servir només per algunes festes com la de Sant Medir de Gràcia, funerals i actes religiosos.

En el cas dels sabres corbats, que antigament duien tots els genets, ara han caigut en desús i només en porta el cap de la formació. Un cas a part és el dels pals de les llances de fusta i d’uns dos metres de llarg, que als anys cinquanta van passar a ser d’alumini i de tres metres. També trobem detalls que s’han simplificat, com és el cas de la placa del pit, que es deixa de dur a partir de l’any 1996, o les medalles, que ara tampoc no s’estilen.

Avui dia encara es poden veure exhibicions de la Unitat Muntada de la Guàrdia Urbana amb l’uniforme de gran gala a l’hípica de la Foixarda, durant les festes de la Mercè. Us hi atansareu el proper mes de setembre?