"Visibilitats i invisibilitats als arxius", un diàleg (com)prometedor

"Visibilitats i invisibilitats als arxius", un diàleg (com)prometedor

SIA2021. La periodista Sílvia Marimon i la historiadora Queralt Solé conversaran sobre la importància de la documentació conservada als arxius però també tractaran aspectes controvertits sobre l'accés a la informació.

Els arxius contenen milers d’històries: des de les pugnes de poder a l’Edat Mitjana fins a les depuracions i la requisa de pisos durant el règim franquista, tot passant per revolucions urbanístiques, reglamentacions municipals sobre prostitució, magnicidis o reivindicacions veïnals. Els arxius aporten proves documentals però també hi ha memòries invisibles degut a la inexistència de fonts – és el cas de molts capítols de la història de les dones – o bé perquè els expedients són inaccessibles (o, fins i tot, algú els ha fet desaparèixer).

Totes aquestes qüestions seran les que tractaran la periodista Sílvia Marimon i la historiadora Queralt Solé, en un diàleg on es parlarà de fins a quin punt els arxius han estat imprescindibles per contradir algunes versions oficials o per qüestionar el relat històric, però també de les dificultats que, en ocasions, es presenten a l’hora de consultar informació.

Aquesta activitat, que s’emmarca dins el programa de la Setmana Internacional dels Arxius d’enguany, tindrà lloc el dimecres 9 de juny, a les 18 h, a la Sala d’actes de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona. Tot i que es retransmetrà per streaming, si hi voleu assistir presencialment cal que ens envieu un correu electrònic a arxcap@bcn.cat tot indicant-nos, a l’assumpte de l’e-mail, “Assistència al diàleg Visibilitats i invisibilitats als arxius”, i, al cos, les vostres dades personals (nom i cognoms, i telèfon i correu electrònic de contacte). Afanyeu-vos perquè les places són limitades!

Fitxers relacionats