Impressió

Atur registrat

Més de dos anys i mig després de l’esclat de la pandèmia, la millora de la situació sanitària ha afavorit una progressiva reactivació de l’economia i l’atur ha millorat de forma contundent. Malgrat la crisi energètica actual i l’episodi inflacionista, que estan afegint novament molta incertesa al context econòmic, la recuperació ara per ara es manté i la inèrcia segueix sent positiva, amb unes dades d’atur a la ciutat situades en els nivells més baixos des de mitjans de l’any 2008.

L’evolució de l’atur es va veure sacsejada en el 2020 per una emergència sanitària d’abast global. En qüestió de poc temps, la covid-19 va provocar un augment desbocat de les xifres d’atur després de més de sis anys de descens sostingut i un cop s’havien recuperat volums comparables amb els d’abans de la gran recessió. A l’inici del 2020, el nombre d’aturats s’orientava lleugerament a l’alça com a conseqüència de l’atonia del creixement de l’economia. Una evolució esperable desprès d’un llarg període de reducció de l’atur i en un context de creixement econòmic feble tant a l’entorn espanyol com europeu. Però l’esclat de la pandèmia va donar lloc a un repunt de la desocupació tan fort i sobtat que l’any tancava amb xifres d’atur comparables a les de més de cinc anys enrere.

Tanmateix, la recuperació de l’activitat econòmica va anar adquirint una certa solidesa sobretot a partir del segon trimestre de l'any 2021. Una recuperació que s’ha anat traslladant al mercat laboral en forma de notable millora de l’ocupació i dels nivells d’atur registrat. El manteniment de mesures de política econòmica extraordinàries com els ERTO i la seva adaptació al context actual ha permès situar l’atur per sota de les xifres d’abans de l’emergència sanitària.

Però quan deixàvem enrere el pitjor de la pandèmia, l’economia fa front novament a un episodi de molta incertesa, en bona part com a conseqüència de la invasió russa a  Ucraïna. Un nou esdeveniment molt disruptiu que, a més del cost en vides humanes, condiciona les perspectives econòmiques a curt i mitjà termini pels efectes negatius en forma d’augment dels preus de l’energia i de pressions inflacionistes sobre una economia encara en fase d’incipient recuperació. Amb tot, el mercat de treball segueix mostrant una tònica positiva i l’atur presenta a l’octubre la xifra més favorable registrada en aquest mes dels darrers quinze anys, gràcies a la progressiva recuperació del turisme -especialment l’estranger- i a la capacitat d’atracció que manté la ciutat per a la celebració de grans esdeveniments.