Impressió

Contractació laboral

La crisi global provocada per la covid-19 va estroncar una dinàmica expansiva del mercat laboral que en el 2019 ja començava a mostrar senyals d’esgotament.Tanmateix, la progressiva recuperació de l’activitat a partir del segon trimestre de 2021 s’ha traduït en una revifada de la contractació laboral que, malgrat el complex context econòmic actual, es manté en el 2022 amb el lideratge de la contractació indefinida.

La paràlisi de l’activitat econòmica no essencial provocada per la pandèmia a partir del març de 2020 va ocasionar una contracció majúscula del mercat laboral, en un context que ja era de desacceleració econòmica. En els anys anteriors a l’esclat de la covid-19 i malgrat la trajectòria alcista del PIB, l’excessiva temporalitat dominava el mercat laboral i més del quaranta per cent dels nous contractes laborals no superava el mes de durada. Però la destrucció de milers de llocs de treball derivada de la crisi sanitària, que va afectar tant l’ocupació estable com la temporal, va tenir un major impacte en les modalitats més precàries de contractació.

Amb la recuperació progressiva de l’activitat econòmica, el 2021 ja va tancar amb dades de contractació laboral molt favorables, tot i que encara lluny dels valors previs a la pandèmia i es va tornar a posar en l’agenda de prioritats la necessitat de reduir l’elevada taxa de precarietat del mercat de treball. Aquest ha estat un dels objectius de la recentment aprovada reforma laboral, que ja comença a tenir els seus primers efectes amb l’impuls de la contractació indefinida i la millora del grau d’estabilitat de l’ocupació. En el que portem de 2022, i enmig d’una conjuntura tan complicada com la que es deriva del conflicte bèl·lic a Ucraïna pels seus efectes sobre l’activitat i els preus de l’energia i altres matèries primeres, la contractació segueix mostrant una tònica favorable sobretot en termes qualitatius, ja que la modalitat més estable registra nivells de rècord en termes de volum i percentatge, assolint per primer cop gairebé el 35% dels nous contractes registrats.