Impressió

Compravendes i preus dels habitatges nous

Els mesos de confinament i la crisi derivada de la pandèmia del coronavirus estan accelerant la contracció al segment residencial de nova planta amb retrocessos en les operacions de compravendes de dos dígits. En un mercat caracteritzat per la limitada oferta, l’activitat marca mínims en el segon trimestre de 2020, mentre els preus mantenen la tendència a l’alça.

Un dels trets més característics del mercat residencial a la ciutat és la manca d’una oferta abundant d’habitatge de nova planta. El notable salt endavant de la construcció residencial en el 2018 va permetre corregir de forma puntual aquesta limitació crònica, amb xifres més adequades a les necessitats de la ciutat, i el nombre de transaccions d’habitatges nous va anar a l’alça a Barcelona en el conjunt del 2019, amb una evolució molt favorable durant la primera meitat. Però tant per la situació política que va viure el país durant la segona meitat de l’any, en un context d’alentiment del ritme de creixement econòmic, com pel fet que l’oferta a la ciutat –especialment la més assequible- no deixa de ser reduïda i és ràpidament absorbida per la demanda més solvent, l’evolució de l’activitat ja va tancar el darrer trimestre del 2019 en negatiu.

Arran dels mesos d’estat d’alarma per frenar el coronavirus i de la crisi sense precedents derivada de l’emergència sanitària, l’activitat s’ha enfonsat en el primer semestre d’enguany i la recuperació es preveu molt lenta en el temps. Tanmateix, a diferència del que passa al segment de segona mà, els preus dels habitatges nous es resisteixen a l’ajust, i si a l’inici de 2020 van mostrar un cert fre en la trajectòria a l’alça, en el segon trimestre reprenen la tendència inflacionista dels anys anteriors.

El repunt de les transaccions de bona part de 2019 va obeir a la recuperació tant de la demanda majoritària -la dels particulars- com de la inversió empresarial i especialment dels estrangers. Les operacions realitzades per aquest segment de demanda a la capital van liderar el creixement de les compravendes en el conjunt de l’any. Però l’evolució de la segona meitat de 2019 va ser més desfavorable i tots els perfils de demandants van tancar el quart trimestre amb xifres a la baixa. La tendència contractiva s’ha accentuat en el primer semestre de 2020, especialment en el cas de les persones jurídiques i els adquirents estrangers, com a conseqüència del tancament de fronteres i la paralització de l’activitat ocasionada per la pandèmia.

Pel que fa a la distribució territorial de les transaccions d’habitatges nous, les dades de la primera meitat de 2020 mostren com Sant Martí cedeix la seva tradicional posició capdavantera en nombre d’operacions a Horta-Guinardó i Les Corts, mentre es manté el dèficit crònic de promocions residencials a Nou Barris. Sant Martí i Sant Andreu empenyen a l’alça els preus per unitat de superfície que, en sentit contrari, van a la baixa a districtes més cèntrics com Ciutat Vella, l’Eixample i Sants – Montjuïc, tancant aquest últim la banda baixa dels valors registrats.