'El rec Comtal, 1.000 anys d'història'

El rec Comtal és una canalització d’aigua d’origen medieval que neix al riu Besòs, a l’actual municipi de Montcada i Reixac. En el passat, el conducte travessava tot el pla de Barcelona, amb un recorregut de més de 12 quilòmetres, i arribava a la ciutat emmurallada antiga. Així proveïa d’aigua els diferents molins que feien funcionar la indústria del moment. El llibre El Rec Comtal: 1.000 anys d’història, d’Enric H. March i editat per Viena Edicions i l’Ajuntament de Barcelona ,en repassa l’evolució i proposa descobrir-ne els secrets. 

Tot i que no se’n coneixen els inicis per manca de documentació, se sap que ja existia al segle XI, durant el regnat de Ramon Berenguer I. A més, en alguns trams coincideix amb l’antic aqüeducte romà, tot i que no queda clar si tota la construcció del rec s’hi fonamenta o si només n’aprofita algunes parts.

El rec, que es va plantejar principalment amb una finalitat merament econòmica, serpentejava al llarg dels actuals districtes de Sant Andreu i Sant Martí, i en el transcurs dels segles es va anar adaptant a les necessitats de cada període. La ciutat, doncs, va créixer al seu voltant, i les zones per on passava eren les més desenvolupades, especialment pel que fa a la indústria i l’agricultura.

Tal com explica l’historiador Enric H. March, autor del llibre El Rec Comtal: 1.000 anys d’història: “No s’entén la història de Barcelona sense la producció que aquest rec ha comportat per a la ciutat.” I és que durant anys el rec va ser una de les infraestructures crucials per a Barcelona i la seva economia.

El rec va anar caient en desús a mesura que els sistemes de canalització d’aigua es modernitzaven. L’any 1914 va haver-hi una plaga de tifus a la ciutat que en va contaminar les aigües, i aquest fet el va condemnar. A partir de llavors, el rec Comtal va caure en l’oblit. Avui dia només en queda un tram al descobert, al barri de Vallbona, i alguns noms de carrers per allà on passava: el carrer del Pont, a Sant Andreu; el carrer de la Sèquia Comtal, al Clot, o el mateix carrer del Rec Comtal, al Born, en són alguns exemples.