Fons Francisco Ibáñez

Fotografia de Francisco Ibáñez
13/06/2024 - 12:02 h

Francisco Ibáñez (1936-2023), un dels humoristes gràfics espanyols més prolífics i reconeguts, era veí de la Biblioteca Gabriel García Márquez, on hi ha un fons especial dedicat a ell i la seva obra.

El gener del 1958 es va publicar la primera sèrie de Mortadelo y Filemón, els seus personatges més icònics, a la revista Pulgarcito. Entre el 1957 i el 1963 va començar una etapa en què va anar fixant el seu propi estil dins de Bruguera, i en què va crear infinitat de personatges i va adaptar algunes de les seves millors sèries per a les diferents revistes i tebeos de l’editorial: La familia Trapisonda (Pulgarcito, 1958); 13, Rue del Percebe (Tío Vivo, 1961); El botones Sacarino (El DDT, 1963); Rompetechos (Tío Vivo, 1964) o Pepe Gotera y Otilio (Tío Vivo, 1966).

Al llarg de més de seixanta anys de carrera professional, Ibáñez va crear una gran quantitat de personatges que desenvolupen un humor molt personal.

En aquest fons especial trobareu una selecció de còmics de Mortadelo y Filemón de les col·leccions Magos del Humor Mestres de l’Humor, Olé (Ediciones B), Grandes del Humor (El Periódico), El Mejor Ibáñez (El Periódico) i Superhumor. La col·lecció està integrada també per còmics d’altres personatges de Francisco Ibáñez (El botones Sacarino13, Rue del PercebeRompetechos, etcètera) i llibres sobre Francisco Ibáñez i els seus personatges, sobre la història del TBO i de l’Editorial Bruguera.

L’Ajuntament de Barcelona li va concedir la Medalla d’Or de la Ciutat al Mèrit Cultural l’any 2023, uns mesos abans de la seva mort.