FutbolNet, valors a través del futbol

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha assistit a la presentació del llibre i l’exposició “FutbolNet. Valors a través del futbol”, una iniciativa de la Fundació Futbol Club Barcelona.

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha assistit avui a la presentació del llibre i l’exposició “FutbolNet. Valors a través del futbol”, que recull en imatges les històries de nens i nenes de tot el món que participen en la iniciativa FutbolNet, de la Fundació Futbol Club Barcelona.

L’objectiu de la iniciativa és promoure els valors associats a l’esport a través de la pràctica del futbol, a Barcelona i Catalunya, però també a països com Oman, Senegal, Argentina o Brasil.

En l’acte de presentació hi ha intervingut també el president del FC Barcelona, Josep Maria Bartomeu, i la vicerectora de Relacions Institucionals i Cultura de la Universitat de Barcelona, Lourdes Cirlot, així com la tinenta d’alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos, entre altres personalitats.

L’alcalde ha felicitat el Barça pel “compromís amb la cohesió social” que transmet amb aquesta iniciativa, “educant en valors i treballant per la integració de nens i joves en situació de vulnerabilitat a través de la pràctica esportiva”.

Trias ha recordat que des de l’Ajuntament de Barcelona es dóna suport a aquest programa, “perquè està totalment en sintonia amb la nostra manera de treballar, fomentant l’esport entre els més petits com a element d’integració als barris”. En aquest sentit, ha recordat que per a Barcelona l’esport “no és només un espectacle, sinó també una eina fonamental de promoció de valors i hàbits saludables”.

“Amb la pràctica i l’anàlisi de tot el que s’aplica al futbol, afavorim la inclusió social i fem prevenció contra possibles situacions de discriminació social”, ha afegit l’alcalde, que ha animat l’entitat a seguir treballant en aquest sentit, tant a Barcelona com a la resta de Catalunya.

Els valors i l’esport, junts a Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona i el FC Barcelona col·laboren estretament en diferents accions on convergeix la visió compartida que l’esport no solament és un espectacle, sinó també una eina fonamental de promoció de valors i hàbits saludables.

Aprofitant, doncs, l’atracció que genera la pràctica de l’esport entre els infants i la imatge del FC Barcelona arreu del món, s’ha creat una aliança entre la ciutat i el club que es materialitza en una aposta per l’ús de l’esport com a eina educativa, tant amb l’esmentat projecte FutbolNet com amb d’altres que promouen l’educació en valors d’infants i joves.

És el cas de la col·laboració, des de fa uns quants anys, amb el projecte municipal “A la grada, passió i seny”, inclòs en el programa de promoció de l’esport en horari escolar “L’escola fa esport a la ciutat”.

L’objectiu és educar en les bones pràctiques com a aficionats de grans esdeveniments esportius, mitjançant un procés formatiu a les aules que conclou amb l’assistència dels alumnes a diferents esdeveniments esportius del FC Barcelona, per posar en pràctica els nous models d’animació apresos.

Alhora, conjuntament amb el club, es treballa en el foment de l’handbol entre els infants i joves que volen practicar aquest esport, oferint-los la possibilitat d’assistir als entrenaments del primer equip d’aquest disciplina.

També es col·labora amb una altra campanya de la Fundació FC Barcelona, “Som el que mengem”, de difusió d’hàbits saludables a nivell esportiu mitjançant publicacions divulgatives. L’activitat “Mengem sa, mengem de mercat”, que es realitza aquest curs 2014-2015, reunirà 5.000 infants i joves d’una trentena de centres educatius.

Finalment, dins del programa d’activitats físiques per a infants i joves en horari lectiu, també hi ha altres projectes vinculats als valors: “La competició en +”, que es basa en el reconeixement del rendiment i dels valors en la pràctica esportiva; “De marxa fent esport”, que apropa adolescents a l’esport perquè adquireixin hàbits saludables en el temps d’oci, o “Esports de pel·lícula”, que recull l’experiència d’esportistes, molt d’ells del tercer món, i fomenta la reflexió sobre la diferència d’oportunitats.