L'alcalde, Jaume Collboni, presenta la nova etapa dels Diàlegs de Barcelona
Amb la conversa “La sanitat a Catalunya: un model de referència. L’origen de l’actual sistema sanitari/assistencial a Catalunya. L’acord institucional de l’any 1990”, entre els exalcaldes de Barcelona Joan Clos i Xavier Trias —moderada pel periodista Carles Cols— s'ha iniciat la nova etapa de Diàlegs a Barcelona, una col·lecció per la qual van passar 128 personatges de la vida política, social i cultural de la ciutat en edicions anteriors.

Saló de Cròniques. Amb Joan Clos, Xavier Trias i Carles Cols.
Jaume Collboni va destacar, en la presentació, que Clos i Trias van ser dues persones clau en la construcció del model sanitari català, des d’opcions polítiques diferenciades, però que van coincidir en un moment històric molt important del nostre país. Collboni va recordar que uns dels primers Diàlegs a Barcelona va ser el de la ja famosa passejada entre l’aleshores alcalde Pasqual Maragall i la seva regidora de Cultura, Maria Aurèlia Capmany. “Va ser sobre la base d’aquell diàleg que es va començar a perfilar un horitzó que ha anat transcendint la ciutat”.
Joan Clos i Xavier Trias van conversar sobre les transformacions del model sanitari, començant amb la introducció de la medicina de família i la creació dels equips d’atenció primària a finals dels anys setanta. “Deu anys abans el que dominava era la iguala, que era com una subscripció mensual al metge de capçalera”, va recordar Clos. “Suprimir la iguala va ser molt complicat. Ara, a posteriori, penso si va ser un encert”, va apuntar Trias.
El vestit a mida del model sanitari de Barcelona es va posar en marxa perquè la ciutat, excepte Madrid, tenia una peculiaritat especial: els hospitals de la Seguretat Social eren només una part. Dels grans hospitals, Vall d’Hebrón i Bellvitge formaven part de la Seguretat Social, però el Clínic era un hospital provincial i universitari, i Sant Pau era de l’Ajuntament i del capítol catedralici. I Barcelona tenia també hospitals municipals, com el del Mar, l’Esperança, Pere Camps i el psiquiàtric. “Gairebé la meitat dels centres hospitalaris no eren del ‘Seguro’”, va recordar l’exalcalde Clos. “Quan l’any 1981 es va fer el traspàs de la sanitat a la Generalitat, hi havia dos plantejaments, o fer créixer l’ICS o posar en ordre tot això”, va dir Trias, ” i van tenir la sort que el Col·legi de Metges, el Col·legi d’Infermeria i tot un conjunt de metges també vibraven en aquesta línia.
Una nova etapa que també es recollirà en un llibre
Aquesta primera conversa dels Diàlegs de Barcelona es transformarà també en un petit llibre com en etapes anteriors. Maravillas Rojo, presidenta de l’Associació Consell de Cent, entitat formada per més d’un centenar d’exregidors i exregidores de l’Ajuntament de Barcelona i impulsora dels nous diàlegs, va explicar que es va decidir unànimement recuperar aquest projecte editorial, en col·laboració amb la Direcció de Serveis Editorials. I com aquesta primera conversa, els futurs diàlegs també abordaran algunes decisions polítiques del passat que encara avui avui tenen impacte.
La conversa sencera es pot veure al Youtube de l’Ajuntament.