Les dones fotògrafes en la construcció de la imatge de Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona i La Fábrica publiquen, 'Barcelona. Fotògrafes/Fotógrafas', d’Isabel Segura, en edició en català i castellà. L’objectiu d’aquest llibre és ajudar a reescriure la història i donar veu a les dones fotògrafes, testimonis de primera mà de grans esdeveniments històrics així com dels moments que han donat i donen forma a la vida a la nostra ciutat.

Barcelona. Fotògrafes/Fotógrafas és una crònica de la ciutat que recorre tres períodes transcendentals de la història de Barcelona: des de l’inici de la dècada dels anys trenta, amb la proclamació de la II República, fins a l’esclat de la Guerra Civil; la contesa i la repressió social imposada per la dictadura franquista; els anys posteriors amb els primers movimentssocials reivindicatius, fins a finals del segle XX.

És el primer llibre que reconstrueix la història de la ciutat a través de la mirada de dones fotògrafes, posant-les en relació i explorant la narrativa urbana que amb les seves imatges han contribuït a construir. Són dones com Margaret Michaelis i les seves fotografies sobre el barri de Sant Andreu; Dora Maar, que va retratar les pageses a les places dels mercats, o Kati Horna i el seu testimoni en una ciutat en guerra; Pilar Aymerich, que fotografià el temps de la censura; Carme Garcia, fotògrafa des dels terrats o Colita, directora de fotografia de la revista Vindicación Feminista, entre altres fotògrafes.

En el llibre, hi trobareu imatges de 21 fotògrafes de diferents generacions i procedències: Pilar Aymerich, Consuelo Bautista, Joana Biarnés, Anna Boyé, Milagros Caturla Soriano, Colita, Silvia T. Colmenero, Carme Garcia Padrosa,  Kati Horna, Dora Maar, Roser Martínez Rochina, Anna Maria Martínez Sagi, Margaret Michaelis, Marta Povo, Guillermina Puig, Marta Sentís, Rosa Szücs del Olmo, Gerda Taro, Anna Turbau, Montserrat Vidal i Barraquer i Pilar Villarrazo.

Recupereu la presentació del llibre en línia

A la a presentació en línia del llibre hi van participar Isabel Segura, historiadora i autora del llibre, les fotògrafes Pilar Aymerich i Consuelo Bautista, i la presència d’Ada Colau, Alcaldessa de Barcelona.