L'herència de Tierno Galván, "el vell professor" que va reinventar Madrid

Enrique Tierno Galván, conegut com "el vell professor", no va ser només el primer alcalde democràtic de Madrid després de la dictadura, sinó també un referent intel·lectual que va contribuir a redefinir la identitat de la capital espanyola. La Fundació Catalunya Europa i l'Ajuntament de Barcelona han publicat 'Els papers de Tierno Galván', d'Àlex Masllorens, ens ofereix una mirada profunda i rigorosa del seu llegat polític i intel·lectual fruit de la recerca al seu arxiu personal dipositat a la Biblioteca Pública Arús de Barcelona. El llibre es va presentar el 29 de gener al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona.

06/02/2025 - 17:23 h - Cultura i lleure Ajuntament de Barcelona

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, va obrir l’acte destacant la importància de la col·laboració institucional com a llegat de Tierno Galván. “Avui va d’una persona que l’Àlex Masllorens ha retratat, ha investigat, ha recercat, però va d’una època que és la transició i va d’un punt en el qual es comencen a establir unes relacions determinades entre les dues grans ciutats de l’Estat, entre Barcelona i Madrid, a la configuració de l’etapa democràtica”, va afirmar Collboni.

L’arxiu de Tierno Galván, conservat a la Biblioteca Pública Arús de Barcelona, és un testimoni d’aquesta herència compartida. Com va afirmar Dolors Camats, directora de la Fundació Catalunya Europa, “la reivindicació dels arxius és també una reivindicació de la veritat i de la memòria democràtica”.

En l’acte, es va reconèixer la figura de Tierno Galván com una peça clau en la reconstrucció de Madrid durant la transició. La Fundació Catalunya Europa va organitzar un homenatge destacant el seu paper en la creació d’un “patriotisme madrileny” que va transformar la ciutat en un símbol de la nova democràcia espanyola. A més, es va subratllar el seu lideratge per convertir Madrid en una ciutat amb entitat pròpia.

L’artífex de Madrid com a metròpoli moderna

Manuela Carmena, exalcaldessa de Madrid, va compartir el seu punt de vista sobre la figura de Tierno. Va destacar la seva capacitat per ser un “gran humanista” amb una imaginació i diàleg excepcionals, a més de la seva influència en la transformació urbanística de Madrid, fent de la ciutat una metròpoli moderna i referent a Europa.

Finalment, Carmena va reflexionar sobre la importància de mantenir viu el llegat democràtic de Tierno Galván, afirmant que el seu exemple continua vigent. “Yo, a veces, he sentido mucha emoción cuando algunos madrileños me han dicho ‘nos recuerdas a Tierno’, y yo me he sentido enormemente orgullosa. Claro que sí”, va afirmar Carmena. Un llegat que, segons els participants, encara és vigent en el debat sobre el futur de les ciutats i el rol de la política en la construcció d’una societat més democràtica i justa.

Un erudit amb una personalitat complexa

L’autor del llibre, Àlex Masllorens, va destacar el caràcter dual de Tierno Galván: “Era proper amb la gent del carrer, però també podia ser punyeter amb els seus companys de partit”. Aquesta dualitat el convertia en un personatge complex, capaç de combinar una gran erudició acadèmica amb una empatia popular que el va fer estimat més enllà de les seves idees polítiques.

Segons Masllorens, “Tierno Galván era un home que concebia la política com un exercici de pensament crític i responsabilitat cívica, més enllà de les simples estratègies de poder”. Com ell mateix deia: “L’autoritarisme és, sobretot, desconfiança”.

Vídeo de la presentació.

..

Manuela Carmena (exalcaldesa de Madrid), Jaume Collboni (alcalde de Barcelona) i Neus Tomàs (periodista d'ElDiari).

..

Àlex Masllorens, autor del llibre.

..

Dolors Camats (directora de la Fundació Catalunya Europa), Àlex Masllorens (autor de l'obra) i Neus Tomàs ((periodista d'ElDiari).

..

Foto institucional.