Un estiu de lectures barcelonines

Dues obres recuperades d’un barceloní imprescindible com Manuel Vázquez Montalbán; la crònica de la ciutat de Barcelona i el retrat de l’època franquista en forma de diccionari. Tots els detalls de les vides sorprenents i radicalment diferents de dos personatges barcelonins: la del psiquiatre i humanista Joan Obiols Vié i la de l’empresari Julio Muñoz Ramonet. Un facsímil del 1908, en el qual es plantegen per primer cop les oportunitats del sector del turisme com a via per a la conversió de Barcelona en una ciutat cosmopolita. I un passeig inèdit per la història de la Barcelona LGTB+. Aquestes són les propostes dels llibres editats i coeditats per l’Ajuntament de Barcelona amb les quals podreu gaudir de bones lectures aquest estiu.

 

Barcelones

Trenta anys després de la seva publicació, podem tornar a gaudir de la crònica sobre Barcelona que va escriure Manuel Vázquez Montalbán. L’Ajuntament de Barcelona en publica la reedició, curosa amb el text original. Però, a més, el lector hi trobarà un seguit de notes —escrites per Quim Aranda, autor també del prefaci—, les il·lustracions de Pau Gasol Valls, i un epíleg final a càrrec de Mari Paz Balibrea. Una obra fonamental per gaudir, entendre i estimar millor Barcelona, la capital de Catalunya. El llibre ha rebut el premi Junceda d’il·lustració (2019) en la categoria de llibre de no-ficció adult i infantil i el premi Laus (2019) a la direcció d’art en il·lustració i al llibre complet. Es pot llegir en català i en castellà.

Diccionario del franquismo

Un altre obra imprescindible de Manuel Vázquez Montalbán recuperada. El 1977, va escriure aquest concís i perspicaç diccionari, en el qual abordava el franquisme com a realitat històrica, política, sociològica i fins i tot estètica: ara, en coedició, Anagrama i l’Ajuntament de Barcelona, el recuperem amb unes il·lustracions sarcàstiques de Miguel Brieva que subratllen la inquietant persistència del substrat franquista en l’actualitat. Un repàs imprescindible que ens porta a l’ideari del Moviment a les personalitats més destacades del Règim, del Valle de los Caídos al iot Azor, de la Falange a l’Opus Dei…

Barcelona cosmopolita

La primera edició de Barcelona cosmopolita, publicada l’any 1908 va ser iniciativa de tota una elit ciutadana formada per burgesos, comerciants, industrials, professionals liberals, intel·lectuals i polítics. Ara recuperem en facsímil el llibre de Gonçal Arnús, un manual de caràcter més ideològic que tècnic, on es planteja per primer cop les oportunitats de la indústria del turisme com a via per a la conversió de Barcelona en una ciutat cosmopolita. El llibre inclou un estudi introductori a càrrec de Saida Palou Rubio i Agustín Cocola-Gant.

Art i follia. Joan Obiols Vié. Psiquiatre i humanista

Joan Obiols Vié va ser un metge psiquiatre i acadèmic eminent. Més enllà de la seva brillant trajectòria professional era un home d’una extraordinària vitalitat, empenta i curiositat intel·lectual. Li agradava citar el clàssic aforisme «res humà no m’és aliè». Els seus interessos i aficions eren múltiples: música, literatura, filosofia, teatre, art, cinema, fotografia, col·leccionisme, gastronomia, etc. Sovint establia nexes entre el món de la psiquiatria i aquests àmbits artístics: així, va ser un dels pioners de les tècniques del psicodrama al nostre país, de la musicoteràpia i també va impulsar el camp de la psicopatologia de l’expressió, íntimament relacionat amb l’anomenat Art Brut. Un metge humanista en el sentit més ampli de l’expressió. La seva prematura mort, el 1980, a Portlligat, després d’haver visitat Salvador Dalí, acaba amb una trajectòria vital extraordinària, entregada a la passió pel coneixement, per l’art i per la vida.

Muñoz Ramonet. Retrat d’un home sense imatge

Julio Muñoz Ramonet és una de les figures més enigmàtiques de la societat barcelonina de mitjan segle XX. Durant dècades va ser un dels homes més poderosos de la ciutat i, no obstant això, fou un home sense imatge, del qual van transcendir poquíssimes fotografies. Les operacions de Muñoz mai eren del tot clares. El llarg litigi entorn del llegat de la seva gran col·lecció artística, aconseguida en anys de negocis nebulosos o directament foscos, és el que n’ha marcat més el nom des de la seva mort (Suïssa, 1991). El llibre és un compendi d’articles fets per historiadors, periodistes i especialistes que han realitzat treballs de recerca i aproximacions més divulgatives sobre la Barcelona de la postguerra i el personatge. Es tracta de donar diverses visions d’aspectes importants d’aquesta figura, des de la vessant d’empresari com la del col·leccionista d’art. El llibre ha estat coeditat amb Comanegra.

Gent de ploma i marabú. Geografia LGTB+ de Barcelona

El llibre mostra l’empremta que ha deixat el món LGTB+ a la ciutat de Barcelona i les causes per les quals la ciutat s’ha transformat en refugi, capital i referent –segons l’època i les lleis– d’aquest col·lectiu. Les pàgines del llibre ens mostren com aquesta tolerància raïa en l’ADN de la ciutat i en la geografia dels seus carrers, representada en un mapa on s’identifiquen els locals i espais de la història LGTB+ de Barcelona i els seus actors. Thais Morales González i Carme Pollina Tarrés en són les autores.

Més informació