Museus (Im)possibles | Curiositats contra-naturals

  • 29/05/2024
  • 10:30 h - 13:30 h
  • Museu de Ciències Naturals de Barcelona (Plaça Leonardo da Vinci, 4-5)
  • Més informació i inscripcions: espaiavinyo@bcn.cat

El Museu de Ciències Naturals de Barcelona és una institució amb més de 140 anys d’història. La seva història es remunta a la fi del segle XIX i parteix del llegat de les col·leccions del naturalista Francesc Martorell i Peña a la ciutat, que constitueixen la base del que va ser el primer museu públic de Barcelona. Actualment, conserva un patrimoni de més de tres milions d’exemplars en els àmbits de la mineralogia, la petrologia, la paleontologia, la zoologia i la botànica. El Museu de Ciències Naturals de Barcelona està distribuït en diferents seus situades en tres espais estratègics de la ciutat: el parc de la Ciutadella (el Centre Martorell d’Exposicions i el Castell dels Tres Dragons) la muntanya de Montjuïc (El Jardí Botànic i el Jardí Botànic Històric) i el parc del Fòrum on s’allotgen les noves instal·lacions destinades a exposicions, tallers, conferències i mediateca.  

En el marc del cicle Museus (Im)possibles, es proposa un exercici que convidarà a posar en comú reflexions i debats al voltant de com s’han entrecreuat les nocions occidentals sobre la ciència, la cultura i la natura. En aquest sentit, ens preguntarem, entre altres qüestions: Quin rol han tingut la figura i “cròniques d’exploradors” en la reproducció de narratives del descobriment de “l’altre” i de la natura? Què ha suposat la creació de gabinets de curiositats per a la classificació i separació de la natura versus la cultura? Quins efectes materials i simbòlics podem identificar, en altres esferes de la vida, l’aplicació de taxonomies de classificació científica aplicada a l’àmbit de les ciències naturals? Com podem resignificar la narració de la col·lecció i propostes educatives del museu que trenquin amb els relats occidentals de dominació i control de la natura?   

Més informació:  

El cicle Museus (Im)possibles organitzat per l'Espai Avinyó amb la col·laboració de diversos equipaments culturals de la ciutat, pretén generar diferents espais col·lectius d’aprenentatge entre artistes, professionals i personal tècnic vinculat amb la creació artística i gestió cultural de la ciutat. L'objectiu és repensar i ampliar la mirada en relació amb els imaginaris occidentals sobre la diversitat cultural presents en les propostes expositives i educatives que ofereixen els museus de la ciutat. 

Cal inscripció prèvia enviant un correu electrònic a espaiavinyo@bcn.cat explicant el teu interès i la teva relació amb la temàtica. 

Amb:

Iki Yos Piña Narváez: Cimarrona- fugitiva. caribenyi, escritori, performer, dibuixant. Investiga arxius anticolonials i dissidències sexuals, memòries negres del carib i espiritualitats i temps ancestrals. Forma part del col·lectiu Ayllu, la cooperativa Periferia Cimarronas i el grup experimental de pensament negre radical in the wake de l'Espacio Afro (Madrid). Co-fundadora del col·lectiu Don’t hit a la negrx. Ha participat en textos: “Devuélvannos el oro”, “No existe sexo sin racialización”, (h)amor trans, Futuro Ancestral, entre altres. Les seves creacions formen part de la Col·lecció del Museu Reina Sofia, ha participat en la Biennal de Sidney (2020), La Triennal de les Arts al Brasil (2021) Biennal de Kochi, L'Índia (2022). Recentment ha participat en exhibicions com “El territorio está intacto”, Espai 13 Fundació Miró 2023 (Barcelona). Biennal de São Paulo 2023 el Brasil, Anti Futurisme Cimarrón amb el Col·lectiu Ayllu a la Virreina Centre de la Imatge. Museu d'Art Contemporani de Barcelona 2024 exposició 109 dies, Festival Salmó 2024 Barcelona Performance Ibeji Abiku. 

Coorganitza:

Museu de Ciències Naturals