Inici / Espai Avinyo / Recursos / Celebrem el Dia dels Morts segons la tradició mexicana

Celebrem el Dia dels Morts segons la tradició mexicana

En el marc de la festivitat de Tots Sants vam voler acostar-nos a la vivència de la mort a Mèxic i conèixer la situació política i les problemàtiques socials d'aquest país. 
 
El 3 de novembre de 2017  vam gaudir d'aquesta xerrada organitzada per l'Espai Avinyó conjuntament amb la Taula per Mèxic, en el marc del Festival Susurros del México Olvidado. L'activitat va anar a càrrec de Lola Zavala, gestora cultural i membre de la Taula per Mèxic, i d'Ana Paula Sánchez, moderadora i doctora en Humanitats.
 
Amb la seva exposició vam poder aprofundir en la vivència de la mort mexicana que troba la seva màxima expressió amb la celebració del Dia dels Morts que és quan les ànimes tornen amb els vius i les famílies les reben amb alegria. Les catrines (calaveres elegantment vestides) o el color taronja (símbol de dol segons la tradició indígena) són elements molt característics d'aquesta festivitat.
 
L'activitat va finalitzar amb la visita a un altar de morts per tal de fer una ofrena tradicional a Miroslava Breach i Javier Valdéz, periodistes assassinats en 2017. Prèviament se va exposar la situació de vulneració de drets d'aquest col·lectiu a Mèxic, sent aquest el país més perillós per a exercir aquesta professió després de Síria i l'Afganistan (segons dades de Reporteros Sin Fronteras).
 
 
 

Comparteix aquest contingut