Inici / Espai Avinyo / Recursos / Creació Jove | Vol. 1 - Identitats Sonores

Creació Jove | Vol. 1 - Identitats Sonores

El cicle Creació jove neix de la inquietud de l’Espai Avinyó que, en col·laboració amb la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona (XRCB), vol donar suport i visibilitzar la creació jove de caràcter artístic i intercultural de Barcelona, a través de processos promoguts per col·lectius on s’hi hagin generat espais d’autorepresentació jove en els diferents barris de la ciutat.
 
El passat dimarts 15 de desembre de 2020, es van connectar antenes des del Bon Pastor, Poble Nou, Eixample i El Born a través del programa de ràdio Taula / طاولة [‘taw la] de Jiser Reflexions Mediterrànies, amb l’objectiu de presentar Vol. 1 identitats sonores una conversa radial on es va compartir el resultat del procés de creació sonora que vam realitzar durant aquests darrers mesos amb la mediació artística de l’artista sonora Violeta Ospina i els i les joves de la Ludoteca musical romaní i Les fora.
 
Des dels diversos components que vam impulsar el projecte, coincidim que uns dels trets fonamentals que caracteritzen i connecten aquestes dues experiències, és la seva capacitat per generar bombolles creatives, espais de seguretat i suport mutu com a condició i ingredients fonamentals per a una creació artística autèntica, honesta i on l’autorepresentació estigui en el centre, allunyant-se de la idea de producte i productivitat molt present en entorns culturals i artístics hegemònics.
 
  • La ludoteca musical romaní, a l’escola El Til·ler del Bon Pastor, és un espai on es treballa, de forma divertida, amb instruments per a que els joves s’apropin a la música des del joc, treure motivacions i el millor de cadascú amb completa llibertat, posant en valor els principis de la transmissió intergeneracional de sabers artístics i musicals amb una metodologia d’aprenentatge romaní.
  • “Les fora”. Grup de teatre fòrum feminista interseccional. Està format per dones racialitzades què, des del teatre i l’expressió corporal representen diverses situacions quotidianes que ens conviden a reflexionar sobre la complexitat que implica ser dona racialitzada avui dia a Barcelona. El nom ve del llatí fòrum, que al seu torn va donar nom a l’adverbi foras (fora) que significa allò que procedeix de fora, foraster, fora, forà i esquerp.
  • També, no podem oblidar la potència dels continguts i reflexions al voltant dels grans temes que aborden: identitats, imaginaris culturals, feminismes, educació, treball, salut, entre d’altres qüestions interculturals que travessen la vida dels i les participants d’aquestes experiències.

Comparteix aquest contingut