Tot un món | Diàlegs

En aquest cicle de xerrades vam parlar amb persones d'origen estranger que van participar en el programa de TV3 Tot un món. A partir de les seves experiències, vam reflexionar sobre la diversitat cultural, la llengua, les identitats... i també sobre els estereotips i els rumors que dificulten la convivència intercultural.
 
A continuació trobareu els enregistraments de les xerrades que es van fer durant tot l’octubre de 2013 amb la col·laboració de Biblioteques de Barcelona.
 
 
Barcelona ha estat sempre una societat diversa fruit de les migracions. Aquest fet ha generat riquesa i diversitat a la societat, ja que s’han posat en contacte persones de diferents orígens, cultures, religions i llengües. A vegades, però, aquest contacte, no és una feina fàcil. Com fomentem i incentiven la diversitat d’expressions culturals existents a la ciutat?
 
Per xerrar sobre aquests temes, vam comptar amb la presència de Vijay Kumar i Ousmane Mballo. Dinamitza: Carles Solà.
 
 
Moltes de les persones que arriben a Catalunya no saben que es trobaran amb una llengua i cultura minoritzada que lluita cada dia per trobar el seu lloc a Espanya i al món. Aquesta lluita fa que moltes persones immigrades prenguin consciència d’aquesta situació, reconeguin les seves cultures d’origen i trobin sentit a la seva protecció.
 
Hi van participar Aziz Baha i Verónica Torres. Dinamitza: Amadou Bocar.
 
 
Aquest diàleg té com a objectiu conèixer l’opinió dels nostres convidats sobre els temes més candents que afecten la societat catalana actual. Persones nouvingudes abordaran temes tan destacats com són el fort desequilibri econòmic, la cultura pròpia, la identitat col·lectiva o d’altres més específics com la diversitat a les aules i al sector sanitari, o fins i tot en els comerços de la ciutat. Com poden afectar, aquests factors la convivència intercultural?
 
Hi van participar Noura Aharchi i Saiba Bayo. Dinamitza: Saoka Kingolo.
 
 
Molta de la població immigrada que arriba a Catalunya ho fa per reunir-se amb els membres del seu nucli familiar bàsic, que es troben en un país extracomunitari. La reagrupació familiar és un dret reconegut tant en la normativa europea com en l’estatal. Testimonis que han viscut aquest procés ens expliquen com han viscut la seva inserció a la nova societat.
 
Hi van participar Johana Villarraga i Asmae Abriouel. Dinamitza: Maria Eugenia Blandón.
 
 
Segurament, alguna vegada hem sentit alguna informació que no sabem d’on ve, ni de qui ha sortit, ni si és veritat o no. Dialoguem sobre com afecten els rumors, els prejudicis i els estereotips la convivència i la cohesió social.
 
Hi van participar Bombo Ndir i Hicham Gamras. Dinamitza: Silvia Llantos.
 
 
Sovint les perspectives de futur que tenen moltes de les persones que arriben a Catalunya no encaixen amb la situació que realment es troben. Què suposa retornar al teu país d’origen sense haver assolit els objectius previstos? O, al contrari, què implica quedar-se i veure que tens molt poques possibilitats de millora?
 
Hi van participar Abdoulaye Fall i Cyntia Rosado. Dinamitza: Fatou Secka.
 
 
Aquest diàleg ens apropa a la lluita de moltes persones d’origen estranger per assolir el seu creixement econòmic, sovint sobre una base d’explotació, precarietat i temporalitat.
 
Hi van participar Dani Mora i Mohamed Abdelouahed. Dinamitza: Omaira Beltrán.
 
 
Hi van participar: Aouatif Stitou i Víctor Corona. Dinamitza: Mactar Thiam.