Cinefòrum Islamofòbia

Continguts:
Es pot escollir entre dues projeccions, segons els temes que es vulguin treballar:
“Paciència, paciència. Tu aniràs al Paradís” - Hadja Lahbib (85 min)
Als anys 60, milers de nord-africans van emigrar a Bèlgica per treballar. Entre ells, moltes dones van deixar-ho tot enrere per seguir els seus marits cap a un país desconegut. “Paciència, paciència. Tu aniràs al Paradís!” és la frase que sovint se’ls repetia per animar-les a suportar la seva nova vida sense queixar-se. Quinze anys més tard, algunes d’elles assaboreixen l’emancipació. Són dones divertides, afectuoses i amb una gran capacitat per riure’s desinhibidament d’elles mateixes. Aquesta pel·lícula les acompanya en les seves descobertes, a través de la simplicitat de les seves excursions, la seva càlida feminitat i el seu sentit de l’humor. [Veure tràiler]
“Veient-se un mateix”
Col·lecció de set curtmetratges realitzats per diferents adolescents en el marc d’uns tallers de creació audiovisual per a refugiats sirians al Líban. (Durada total: aproximadament 50 minuts. Es poden projectar per separat.)
- Transmetre un relat i una narrativa pròpia, decolonial, més enllà dels estereotips orientalistes, des de la perspectiva de directores, directors i/o productors provinents del nord d’Àfrica i de l’est del Mediterrani.
- Desactivar i qüestionar els prejudicis i estereotips sobre les dones d’origen nord-africà i/o musulmanes que viuen en països europeus.
- Desactivar i qüestionar els prejudicis i estereotips sobre les persones refugiades i exiliades, especialment les joves.
- Oferir una visió alternativa a la dominant sobre la història recent de Síria i sobre l’anomenada “crisi dels refugiats” i la seva acollida en països europeus.
Presentació i debat:
Cada projecció inclou:
- Presentació de la pel·lícula i del seu context per part d’una persona experta en les temàtiques i experiències tractades en el documental.
- Debat i anàlisi conjunt posterior al visionat.
“Paciència, paciència. Tu aniràs al Paradís”
Tallerista: Fatiha El Mouali Samadi
Dinamització:
És una pel·lícula fresca i agradable, protagonitzada per dones marroquines grans que, per diverses circumstàncies, han assolit una autonomia plena respecte als seus marits. Mostra un procés d’alliberament personal i col·lectiu en clau de feminisme, viscut des de la seva pròpia experiència.
Aquesta pel·lícula es pot contextualitzar perfectament a Barcelona per comprendre i entendre el funcionament de les famílies marroquines tradicionals en un moment de transformació i transició cap a altres models familiars. Pot ser una eina útil per a associacions de dones marroquines o de qualsevol origen, així com per a centres de formació d’adults, ja que les protagonistes també estudien en una escola d’adults.
“Veient-se un mateix”
Tallerista: Mohammad Al Sharqawi
Traductor especialitzat i activista compromès amb la promoció de la justícia social. Amb una sòlida formació acadèmica en migració i una destacada participació en el moviment antiracista de Barcelona, es dedica a generar consciència i fomentar el diàleg sobre qüestions migratòries i culturals.
- Mínim: 10 persones
- Màxim: 60 o més
Requeriments tècnics i espai:
- Equipament: Projector, pantalla gran i un bon equip de so.
- Espai: Sala còmoda i adequada per a projeccions de cinema.
- Suport tècnic: Es recomana la presència d’una persona tècnica per donar suport en cas de problemes durant la projecció.
- La pel·lícula.
- Persones especialitzades per facilitar i dinamitzar el fòrum.
Una tallerista.
Nom de l’entitat: SODEPAU
Adreça de correu electrònic: sodepau@sodepau.org
Pàgina web: https://www.mostracinearab.com/
Durada de l’activitat: 2 hores i 20 minuts
- Benvinguda i presentació: 10-15 minuts
- Visionat del documental: 85 minuts
- Debat posterior al visionat: 30-45 minuts
Temps de preparació, muntatge i desmuntatge: aproximadament 30 minuts en total