25 de maig, Dia d’Àfrica

..
17/05/2024 - 13:11 h - Interculturalitat Interculturalitat

Acte institucional el proper 24 de maig, al Saló de Cròniques de l’Ajuntament de Barcelona.

Cada 25 de maig se celebra el Dia d’Àfrica, una data simbòlica que recorda la creació de l’Organització per a la Unitat Africana (OUA), l’any 1963. Al 2002 l’organització es convertiria en l’actual Unió Africana (UA).

L’OUA es va fundar amb una ideologia panafricana que defensa que els països africans i els seus habitants han d’ajudar-se entre ells i defensar els seus drets. Es tractava de la primera organització regional que agrupava els estats del continent africà –la gran majoria feia pocs anys que havien assolit la independència− i va suposar l’inici de la seva història com diferents països, societats i cultures. La data es va instaurar amb l’objectiu de promoure la unitat i solidaritat dels estats africans, posar fi al colonialisme i al seu llegat, reivindicar els avanços socioeconòmics del continent africà, i promoure la cooperació internacional.

La celebració del Dia d’Àfrica és un moment per donar veu i visibilitat a aquest continent, i posar en valor les societats africanes i les seves diàspores com a font de dinamisme i innovació social i cultural. A Barcelona, més de 25.600 veïns i veïnes són d’origen africà.

Per commemorar aquest dia, l’Ajuntament de Barcelona organitza un acte divendres 24 de maig, a les 18.30 h, al Saló de Cròniques i comptarà amb la participació de la regidora de Salut, Persones amb Discapacitat i Estratègia contra la Soledat i del districte Sant Andreu, Marta Villanueva i la comissionada de Relacions Ciutadanes i Diversitat Cultural i Religiosa de l’Ajuntament de Barcelona, Sara Belbeida.

En un format de taula de debat moderada per Melissa Gleizes, activista, es posarà el focus en què vol dir ser africà avui en dia a Barcelona. L’acte es tancarà amb un recital de poesia a càrrec de la poetessa i activista Fatima Saheb.

Programa:

18.30 h Benvinguda i presentació a càrrec de Marta Villanueva, regidora de Salut, Persones amb Discapacitat i Estratègia contra la Soledat i del districte de Sant Andreu.

18.40 h Taula de debat “Què vol dir ser africà avui en dia a Barcelona: paper de les cultures africanes i de l’educació en la configuració i construcció de la ciutat”.

Amb Mamadi Kaba, filòsof. Bombo Ndir, activista per la igualtat de drets, l’antiracisme i el feminisme. Creu de Sant Jordi 2023. I Hatim Azahri, president de l’associació Joves units del Poble-Sec.

Modera Melissa Gleizes, activista.

19.30 h  Recital de poesia a càrrec de Fatima Saheb.

19.45 h Cloenda a càrrec de Sara Belbeida, comissionada de Relacions Ciutadanes i Diversitat Cultural i Religiosa.

Es demana confirmar l’assistència a l’adreça electrònica ipr@bcn.cat

Divendres 24/05/2024

18.30 h

Saló de Cròniques de l’Ajuntament de Barcelona (Plaça de Sant Jaume, 1).