Aquesta setmana comença el mes de Ramadà

Falta poc per l’inici del Ramadà que, segons el calendari islàmic, aquest any començarà entre el 24 i 25 d'abril. Les comunitats musulmanes barcelonines iniciaran el mes del dejuni, que acabarà el 24 de maig, aproximadament. Durant trenta dies, les comunitats musulmanes de tot el món, entre elles les de la nostra ciutat, comencen un període de recolliment complint amb el quart pilar de l’islam.

20/04/2020 - 08:00 h

Ramadà és el nom del novè mes del calendari lunar islàmic i comença, com tots els altres mesos, amb l’aparició del creixent lunar després de lluna nova. La visió del creixent és, doncs, el que decideix el començament del mes. Pel fet de tractar-se d’un calendari lunar, l’inici dels mesos no sempre coincideix amb el dels mesos del calendari solar i, a més, cada any l’inici dels mesos lunars retrocedeix aproximadament uns deu dies respecte al calendari solar. Això explica per què el mes de Ramadà va rotant per totes les estacions de l’any.

És durant el mes de Ramadà que els musulmans compleixen el quart pilar de l’islam, que és el dejuni o abstinència de tot menjar, beure o relació sexual (sawm) des de l’alba fins a la posta de sol. Les condicions més rellevants per portar a terme aquest dejuni són: ser musulmà, haver assolit la majoria d’edat i trobar-se en bon estat de salut. En els casos de viatge, malaltia i altres complicacions, la persona musulmana en queda exempta i pot recuperar els dies no dejunats més endavant.

Les persones musulmanes es lleven abans de la sortida del sol per fer l’esmorzar (suhûr) i fan la ruptura del dejuni (iftâr) després de la posta de sol. Durant el mes de Ramadà, l’oració de la nit sol venir seguida d’una oració optativa (tarâwih) en la qual cada nit es va llegint una part de l’Alcorà fins que es completa la lectura. Cal recordar que és precisament durant el mes de Ramadà que el profeta Muhammad va rebre la primera revelació, i és durant aquest mes que va néixer l’islam.

L’endemà de l’últim dia de Ramadà, se celebra la festa de la ruptura (‘îd al-fitr) amb una oració matinal comunitària. Durant tres dies consecutius, els musulmans celebren el final del dejuni, reforçant els seus lligams amb la comunitat i reunint-se amb familiars i amics. La felicitació que es fa entre musulmans amb motiu de la festa és: ‘îd mubârak!

El mes del dejuni té un alt component eminentment social i comunitari a la nostra ciutat, que el converteix en quelcom més que una pràctica individual. Fins a dia d’avui s’han organitzat iftârs populars en diferents barris de la ciutat organitzats per entitats i comunitats musulmanes amb la voluntat de compartir, cohesionar i donar a conèixer aquesta celebració. Durant el mes del Ramadà, prima l’aspecte relacional i familiar, i adquireix una rellevància destacada. És un període de socialització. És per això que se’ns mostra com un moment singular en el qual es pot observar com s’expressen diverses maneres d’entendre el que suposa ser musulmà en un context no musulmà. Un temps en el qual es pot observar com les persones recuperen (segons cada context) les referències socials, culturals i religioses d’origen. El Ramadà té, doncs, una dimensió doctrinal, una dimensió social i convivial, i una dimensió relacional.

Des de l’OAR us presentem un vídeo enregistrat durant el mes de Ramadà del 2019, on cinc protagonistes ens parlen d’aquest mes tan especial per les musulmanes i musulmans d’arreu del món. També s’hi poden observar moments concrets d’aquest mes ple de reflexió i celebracions que tenen lloc a la nostra ciutat: el tarâwih de la Comunitat Islàmica de Nou Barris, îd al-fitr del Centre Cultural Islàmic Català, îd al-fitr del Centre Islàmic Camí de la Pau (Minhaj al-Qur’ân), i l’iftâr popular de Trinitat Vella (organitzat per la Mesquita La Paz i l’Associació de Musulmans Africans de Barcelona). És una festivitat que a Barcelona té lloc des de fa anys en un context de normalitat, i que aquest any es veurà forçada a celebrar-se amb més introspecció i familiarment, sense aquesta dimensió comunitària que tant la caracteritza. Són moltes les federacions i comunitats islàmiques que han acordat i recomanat als seus fidels seguir els preceptes, pregàries, etcètera, en la intimitat de la seva llar i amb més recolliment, complint així amb les condicions sanitàries establertes i el confinament social. 

Per tal de poder parlar en primera persona de la situació actual i de què és el Ramadà, l’Espai Avinyó – Llengua i Cultura i l’Oficina d’Afers Religiosos hem organitzat l’activitat “El novè mes de l’any: el Ramadà”. És una activitat en línia en la qual diverses persones musulmanes explicaran els temes següents: quina importància té el Ramadà per a elles en un context no musulmà; més enllà del dejuni, quines són les altres pràctiques que es duen a terme; quina rellevància té per elles la vida comunitària; i com està afectant la crisi sanitària i social en la pràctica diària de la seva confessió. Ho faran a través de diferents plataformes digitals i en un format de videocàpsula en directe.

Aquest activitat començarà el dilluns 27 d’abril a les 18.00 hores amb Uassima Boutaliss, portaveu i encarregada de comunicació del Centre Cultural Islàmic de Sants, des de l’Instagram de l’entitat @cci_sants. El dilluns 4 de maig a les 18.00 hores comptarem amb Ahmed Nasser El Alaoui, portaveu de Joventut Multicultural Musulmana, des de l’Instagram de l’entitat @joventutmulticulturalmusulmana. El dilluns 11 de maig a les 18.00 hores seguirem amb Cristina Vilaplana, educadora social i membre de l’Associació de Dones Musulmanes a Catalunya (ADMAC), des de l’Instagram de l’entitat @associacio_admac. Les converses en streaming finalitzaran el dilluns 18 de maig a les 18.00 hores amb Houssain Labrass, islamòleg, president de l’Institut Teològic d’Estudis Islàmics (ITEI), professor d’àrab i director de la revista digital Alkalima, a través de l’Instagram de @iteitv. Cadascuna de les videocàpsules tindrà aproximadament una durada de 20-30 minuts i estarà allotjada en diferents plataformes de les xarxes socials de l’entitat relacionada amb la persona entrevistada.

Finalment tancarà l’activitat un debat el dimecres 27 de maig a les 18.00 hores amb els protagonistes de les xerrades. Ariadna Solé Arraràs, tècnica de l’Oficina d’Afers Religiosos de l’Ajuntament de Barcelona, farà una breu introducció a l’islam i a la celebració de Ramadà i llavors els quatre protagonistes de les converses prèvies participaran en un petit debat moderat per la mateixa Ariadna Solé. Aquesta activitat de cloenda es realitzarà des de la plataforma Hangouts Meet de Google, mitjançant inscripció prèvia a oar@bcn.cat (inscripcions fins una hora abans de la sessió) facilitant nom, cognoms i correu electrònic (aquesta activitat també forma part del cicle l’“OAR #desdecasa”).

Pareu atenció a l’actualització d’aquesta notícia i a les xarxes socials de l’Espai Avinyó, on s’aniran publicant cadascuna de les xerrades en directe, i la plataforma que les allotjarà: @EspaiAvinyo (twitter) i Programa BCN Interculturalitat (facebook).

Us hi esperem!

*Fe d’errates del vídeo: el nom correcte d’un dels protagonistes és Ababacar Thiakh i no Ababacar Thiaku.

Més informació