Barcelona commemora el Dia Internacional del Poble Gitano

Un any més, la ciutat de Barcelona celebra el 8 d’abril, Dia Internacional del Poble Gitano. Una jornada en què es reivindica la defensa dels drets i la lluita contra la discriminació i l’antigitanisme i les situacions de desigualtat i vulnerabilitat que ha patit i pateix el Poble Gitano.

..
20/03/2025 - 12:39 h - Interculturalitat Ajuntament de Barcelona

Enguany, la celebració s’emmarca en l’Any del Poble Gitano. El consistori s’ha adherit a la declaració del 2025, del Govern d’Espanya, com a Any del Poble Gitano, en reconeixement a l’empremta cultural, social i lingüística que aquesta comunitat ha deixat, tant al nostre país com a la ciutat de Barcelona, així com per reflexionar sobre els reptes històrics i actuals que encara persisteixen.

La celebració del Dia Internacional del Poble Gitano té lloc cada 8 d’abril en diferents països del món des del 1971 i és un reconeixement a la història, la llengua i la cultura del Poble Gitano.

A Barcelona, l’acte de commemoració serà dimarts 8 d’abril i s’iniciarà amb la posada de la bandera-penó gitana a la balconada de l’Ajuntament. A les a les 9.30 hores, al Pati de l’Ajuntament, tindrà lloc l’acte institucional, amb la participació de l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni.

A l’acte també hi participaran la comissionada de Relacions Ciutadanes i Diversitat Cultural i Religiosa, Sara Belbeida; la vicepresidenta primera del Consell Municipal del Poble Gitano, Enérida Isufi i el president de la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya, Simón Montero.

L’acte, conduit per Sara Perona, es clourà amb la interpretació de l’himne de Poble Gitano, “Gelem-Gelem”, a càrrec de l’artista Joaquin ‘el Duende’ i el guitarrista Diego del Chiquelo.

Acte festiu a la plaça de Catalunya

A partir de les 19 hores, l’espai triat per celebrar l’acte festiu serà la plaça de Catalunya. La lectura del Manifest del Consell Municipal del Poble Gitano de Barcelona donarà el tret de sortida a diferents actuacions de música i ball flamenc. La cantaora Manuela la del Duende i el guitarrista Diego del Chiquelo interpretaran l’himne del Poble Girano, “Gelem-Gelem”. A continuació gaudirem d’una actuació de flamenc a càrrec del bailaor ‘El Chino’ i tot seguit ballarem a ritme de rumba catalana amb el grup “Pedrito”.

A més, hi haurà un Punt d’informació de la cultura gitana i un photocall per als assistents, organitzat per les entitats del Consell Municipal del Poble Gitano.

L’acte festiu compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya.

 Punts d’informació de la cultura gitana

Entre el 29 de març i fins al 8 d’abril hi haurà punts d’informació a diferents barris de la ciutat, gestionats per voluntaris de diferents entitats del Consell Municipal del Poble Gitano. Apropa’t als punts d’informació i descobreix la cultura del Poble Gitano de Barcelona, una cultura rica, diversa i viva, amb uns valors que formen part de la cultura de la nostra ciutat.

Història, llengua i cultura

La celebració cada 8 d’abril del Dia Internacional del Poble Gitano té lloc en diferents països del món des de 1971 i és un reconeixement a la història, la llengua i la cultura del poble gitano.

Aquesta data recorda el 1r Congrés Mundial Romaní/Gitano, que es va celebrar a Londres el 8 d’abril de 1971, en què es va decidir la bandera i l’himne gitano i es va acordar treballar per al reconeixement des de les Nacions Unides del Poble Gitano.

En el 4rt Congrés Mundial Romaní, que es va celebrar el 1990 a Serock, Polònia, es va designar oficialment el 8 d’abril com el Dia Internacional del Poble Gitano, en record del 1r Congrés.

Una roda com a símbol

La bandera oficial del poble romaní que es va instituir és verda i blava, que representa el cel i el camp, amb una roda de carro vermella al centre com a símbol del camí des de l’Índia i la llibertat. L’himne gitano és el “Gelem, gelem” (Vaig caminar, vaig caminar), compost per Jarko Jovanovic.

Cada any, el 8 d’abril es fan celebracions festives i actes que organitzen diverses institucions nacionals i internacionals i també algunes associacions. És un dia festiu i de celebració, però també un dia per donar a conèixer la cultura i la història del poble gitano i reivindicar la defensa dels drets i la lluita contra la discriminació i l’antigitanisme i les situacions de desigualtat i vulnerabilitat que ha patit i pateix el Poble Gitano.