Inici / Noticia / Canviar la mirada sobre la memòria històrica

Canviar la mirada sobre la memòria històrica

22 representants de 10 entitats i del Programa Barcelona Interculturalitat participen a l’espai de reflexió sobre la memòria històrica dirigit per Anyeli Marín Cisneros.

La Sala de Consolats de Mar de l’Ajuntament de Barcelona va acollir, el passat 31 de gener, la trobada amb entitats 'Bifurcar el tiempo. Repensar el barrio'.

L’objectiu del taller era crear un espai de reflexió sobre la memòria històrica amb un plantejament alternatiu al relat històric oficial, així com mostrar una perspectiva multilineal a la memòria històrica que doni espai a altres veus.

Els i les assistents van poder aproximar-se al relat històric, al temps i a l’espai on habitem, des d’una perspectiva no lineal, no euro-cèntrica, no oficial, que obre la possibilitat a altres discursos que es contraposen a l’hegemònic. Al taller van sorgir qüestions com: la memòria pot ser insubmisa? La història multilineal pot transformar la memòria comuna de la ciutat?

La Sala de Consolats de Mar o d’Expansió Catalana va ser un marc ideal per mostrar com s’ha desenvolupat el relat històric oficial i s’ha convertit en una eina de disciplina i hegemonia sobre la població. El taller va donar espai a altres veus que es contraposen a aquesta memòria oficial; va fomentar una definició lliure, subjectiva i interconnectada de la història que desafia el relat únic i la linealitat de la història. També es va plantejar la creació de noves comunitats a partir de memòries personals i circulars que poden transformar àmbits com l’economia o la política.

Comparteix aquest contingut