Inici / Noticia / DIVERSCAT. Per un millor tractament informatiu de la diversitat cultural

DIVERSCAT. Per un millor tractament informatiu de la diversitat cultural

Es presenta el nou portal DIVERSCAT, una plataforma de trobada i d’intercanvi per a totes les persones, entitats, administracions i mitjans de comunicació de l'àmbit de la diversitat.

DIVERSCAT ha comptat amb el suport del Programa BCN Interculturalitat, i intenta donar resposta i continuïtat als debats emmarcats en la darrera jornada de periodismes diversos, organitzada pel Grup de Comunicació de la XBCNA.

El passat dimarts, 2 d’octubre, la Sala d’Actes del Col·legi de Periodistes de Catalunya va acollir la presentació del nou portal Diverscat en Acció, una eina digital a l’abast de tot el públic interessat, però especialment pensada per als professionals de la comunicació, amb la voluntat d’avançar en un millor tractament de la diversitat cultural en els mitjans de comunicació.

Aquest projecte va sorgir de la necessitat de donar continuïtat a la Jornada sobre Periodismes diversos, periodismes transformadors, organitzada pel Grup de Comunicació de la Xarxa BCN Antirumors. Un dels objectius era, precisament, el de donar resposta a dos reptes de la comunicació en societats cada cop més diverses culturalment: ‘Com fer un periodisme que escolti a tothom?’ I, ‘Com fer un periodisme que parli a tothom?’. D’aquí la importància de generar ponts de col·laboració, aliances, sinergies i intercanvi de coneixements, entre professionals de la informació i altres agents socials.

L’acte, va estar presidit per la degana del Col·legi de Periodistes, Neus Bonet, acompanyada per la Comissionada d’Immigració, Interculturalitat i Diversitat de l’Ajuntament de Barcelona, Lola López. També van intervenir Isidre Ramos, del Grup de Treball de Periodisme Solidari del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Sònia Cormenzana, del portal Diverscat en Acció i Diana Mizrahi, de la Guia de Mitjans Locals de Barcelona.

Neus Bonet va introduir la presentació del portal accentuant que “es tracta d’una eina útil pels mitjans i periodistes amb una mirada i anàlisi rigorosa de la diversitat cultural i del fenomen migratori”.

Isidre Ramos, periodista, va remarcar que la precarietat dels mitjans accentua l’euromirada i el fet de no anar més enllà. Al seu torn, Sònia Cormenzana, va explicar que, dins d’aquest web, els periodistes i persones que treballen en l’àmbit de la comunicació poden trobar documents i contactes que els hi facilitin informació i dades per contextualitzar les seves notícies i reportatges. Per la seva part, les entitats i institucions que treballen en l’àmbit de la diversitat disposen d’una nova eina que els hi faciliti la difusió de les seves activitats i actuacions.

En concret, aquest nou portal, inclou una secció d’agenda amb els actes més interessants convocats per diferents actors, una secció amb documents i publicacions recomanades, enllaços a reportatges sobre diversitat, notícies i un directori amb contactes de professionals i persones que treballen en institucions públiques, grups de recerca, experts o membres d’entitats que poden col·laborar o intervenir en els mitjans com a fonts especialitzades, va explicar la Sònia.

És molt important el relat que es fa des dels mitjans i per això, va explicar Diana Mizrahi, aquest portal posa a l’abast dels mitjans informació de primera mà. “Qualsevol mitjà susceptible d’entrar-hi està convidat a formar-ne part”, va afegir.

Finalment i, per tancar la presentació, Lola López va remarcar que, crear sinèrgies és fonamental per tal de lluitar contra tot allò que ataca la diversitat i, precisament, aquest nou portal permet connectar i fer xarxa per evitar que determinats enfocaments de les notícies fomentin o consolidin estereotips infundats.

Context

Diverscat en Acció ha estat creat i coordinat pel Grup de Treball de Periodisme Solidari del Col·legi  de Periodistes, i ha estat possible gràcies al suport del Grup de Comunicació de la Xarxa BCN Antirumors i de l’Ajuntament de Barcelona.

El grup de comunicació de la Xarxa BCN Antirumors és un espai de treball, coneixement mutu i intercanvi d’experiències que realitza accions per promoure l’ús d’un llenguatge inclusiu i el correcte tractament de la diversitat cultural en els mitjans de comunicació.

Comparteix aquest contingut