Inici / Noticia / Dues setmanes de diàlegs interculturals cap a la construcció d’una memòria plural LGTBI a Barcelona

Dues setmanes de diàlegs interculturals cap a la construcció d’una memòria plural LGTBI a Barcelona

Ja podeu consultar els àudios al nostre canal d’Ivoox i al podcast Interculturalitat LGTBI dels primers diàlegs produïts en el marc de les activitats del cicle organitzat pel Centre LGTBI amb la col·laboració del Programa BCN Interculturalitat.

El cicle d’activitats es va iniciar amb la projecció de la pel·lícula Bixa Travesti i amb un diàleg posterior amb Amanda Araújo, artista independent brasilera, sobre el que significa viure en les perifèries del cos, el sexe, l’art, la societat i la política i com, en el context de Barcelona, existeix la necessitat de parlar del racisme institucional que afecta especialment a dones trans migrants, així com la transfòbia social i institucional en relació a l’accés al mercat laboral. En aquest enllaç podeu recuperar l’àudio de la conversa.

La Taula Rodona Aterrant l’homonacionalisme. Com s’expressa a Barcelona? amb Núria Sadurní, activista lesbofeminista i investigadora psicosocial; Kenza Benzidan, investigadorx en sexualitats dissidents; Rodrigo Araneda, president d’ACATHI; Bernat Aragó, membre de la Crida LGBTI i BDS Catalunya va servir de marc al cicle.

L’homonacionalisme és un fenomen que representa un nou estadi de la colonialitat com a fet constituent de la modernitat occidental, com una forma d’ordenar les relacions geopolítiques a través d’instrumentalitzar les lluites i drets LGTBI arreu del món, i de crear un ordenament global basat en “civilitzats versus bàrbars” on el baròmetre de la civilització són alguns elements de les reivindicacions LGTB+ d’un context eurocentrat, explicava Núria Sadurní.

Posteriorment, la taula va aterrar l’homonacionalisme en el context de Barcelona, analitzant com s’expressa de diverses formes racistes en l’àmbit de l’educació afectivosexual on sovint hi ha una creença generalitzada per part de docents de que “els àrabs són més masclistes i lgtbifòbics” explicava Kenza.

En relació a la complicitat i a la relació sovint acrítica d’un sector del moviment LGTBI de Barcelona amb la indústria cultural i les estratègies de pinkwashing d’Israel que, en paraules de Bernat, es tracta “d’un Estat que utilitza els drets de les persones LGBT+ per desviar l’atenció sobre les violacions de drets i els abusos constants que comet contra les persones palestines”. En aquesta línia el ponent va explicar la campanya ELAI que des de la cultura, pretén crear espais lliures de racisme i de complicitats, animant al centre LGTBI de Barcelona a adherir-s’hi.

Per altra banda, Rodrigo Araneda, president d’ACATHI va plantejar que és més fàcil abordar els temes de diversitat sexual i de gènere amb entitats que treballen en l’àmbit de la migració i no al contrari, és a dir, que les entitats per la diversitat sexual i de gènere no prenen com a seves les necessitats dels col·lectius migrants que tenen a veure amb la llei d’estrangeria, refugi i acollida. Recupereu l’àudio de la conversa a través d’aquest enllaç.

La segona sessió del cinefòrum va ser a càrrec de Cari McCay, treballadora social i mediadora familiar d’origen guineà i afroamericà qui va comentar la pel·lícula estatunidenca Out in the Night. Es tracta d’un retrat dur sobre un cas on es fa evident el pes que la raça, la identitat de gènere i la sexualitat tenen en el sistema judicial nord-americà i que ens permet parlar de com funcionen els imaginaris racistes a Barcelona. Els exemples que es van aterrar a la ciutat van ser a través de les campanyes d’identificacions per perfil ètnic Pareu de Parar-me o el Racisme a les discoteques, dues iniciatives de denúncia de SOS Racisme, membre de la Xarxa BCN Antirumors.

Aquests imaginaris també es donen dins el col·lectiu LGTBI i afecten especialment a les dones negres lesbianes. La manca de referents racialitzats fins i tot dins el Centre LGTBI és un tema que va sorgir de la mà d’un ric debat sobre la idea dels “espais segurs” o la mateixa idea de “comunitat LGTBI”, idees que es posen en qüestió quan no hi ha ressò de les situacions i experiències que travessen les comunitats racialitzades LGTBI dins l’agenda LGTBI blanca. Podeu escoltar la conversa a través d’aquest enllaç.

Durant la primera sessió del Club de Lectura Lesbianes (i interseccions) que escriuen des de l’Abya Yala, a càrrec de Diego Falconí, advocat i doctor en teoria de la literatura i literatura comparada, es va generar una conversa al voltant de poemes de Julieta Paredes i Yolanda Arroyo Pizarro, que van possibilitar parlar d’interseccionalitat, feminisme comunitari i el reptes i sensacions de narrar el trasllat de dones afodescendents en el context de la colonització europea. A través d’aquest enllaç podeu escoltar l’àudio.

Finalment, us recordem que podeu visitar els dos espais expositius del Centre LGTBI: l’Exposició ‘3x3x6’, on es proposa un diàleg visual i artístic de la mà de Shu Lea Cheang i Justícia Visual de Pratibha Parmar, dues artistes que ens ofereixen diversos temes en diferents llenguatges per parlar sobre cossos no normatius, dissidències sexuals, feminisme i antiracisme d’una forma no eurocentrada.

Voleu participar de les properes converses? Aquí teniu les properes activitats programades durant el mes de març:

Dijous 5 de març, a les 18.30 h. Taller- conversa. Classic, Gold Premium a càrrec de @criticaldias sobre com influeixen les lògiques racials en algunes pràctiques de la reproducció assistida.

Dimecres 11 de març, a les 18.30 h. Cinefòrum Sin Vagina, Me Marginan, amb Frau Diamanda (Héctor Acuña), artista audiovisual travesti del Perú.

Dijous 19 de març, a les 18 h. Segona sessió del Club de Lectura. La inconformitat gai que no deixa de ser ‘marica’, a càrrec de Diego Falconí, que ens proposa llegir i comentar textos sexodissidents dels segles XX i XXI provinents de l’Amèrica Llatina. L’objectiu és apropar literatures poc conegudes en l’àmbit català i realçar diverses problemàtiques de raça, classe…

Dimecres 25 de març, a les 18.30 h. Cinefòrum The Death and Life of Marsha P. Johnson’, amb Sabrina Sánchez, activista trans mexicana.

Dijous 26 de març, a les 18.30 h. Conferència. L’orientalisme en el desig homoeròtic, a càrrec de Diana Al-Rahmoun, filòloga i traductora. Professora a Blanquerna i investigadora en dissidències sexuals i de gènere al món àrab-islamitzat antic. Activitat organitzada conjuntament amb l’Espai Avinyó – Programa BCN Interculturalitat.

Comparteix aquest contingut