Inici / Noticia / El Programa BCN Interculturalitat col·labora amb el Centre LGTBI de Barcelona en un nou cicle d'activitats

El Programa BCN Interculturalitat col·labora amb el Centre LGTBI de Barcelona en un nou cicle d'activitats

Amb el títol ‘Interculturalitat LGTBI. Diàlegs per a una memòria plural’, el cicle dedicarà tres mesos (febrer - abril) a reflexionar i debatre sobre diverses realitats que afecten a les persones LGTBI racialitzades i/o migrants.

L'objectiu és avançar en la construcció d'una memòria plural que incorpori una mirada intercultural i visibilitzi aquest col·lectiu, principalment en el context de la ciutat.

Mitjançant diversos formats, es treballaran qüestions com l’impacte de l’homonacionalisme sobre la cultura, els discursos polítics o els sistemes d’acollida; la invisibilització de les persones gitanes dins la comunitat LGTBI; les lluites trans als països llatinoamericans; els feminismes negres, o la intersecció entre lesbianisme i negritud.

L’exposició “3x3x6” emmarcarà el cicle: una mostra de deu retrats realitzats per l’artista multimèdia taiwanesa Shu Lea Cheang amb els quals planteja una història alternativa i col·lectiva de la sexualitat. En concret, Cheang relaciona diversos personatges històrics amb la realitat de persones que han estat detingudes per qüestions relacionades amb pràctiques sexuals o per raó del seu gènere, orientació sexual o raça.

A més, del 2 al 31 de març, el Centre LGTBI organitzarà Justícia visual: l’obra de Pratibha Parmar, una videoexhibició que ret homenatge a les obres que va fer aquesta cineasta nascuda a Kenya basant-se en el seu activisme a favor dels moviments antiracistes i feministes negres apareguts al Regne Unit els anys vuitanta i noranta.

També s’ha previst la celebració de diàlegs i converses en què participaran diferents veus provinents de l’activisme i el món acadèmic. La primera taula rodona porta per títol Aterrant l’homonacionalisme. Com s’expressa a Barcelona? i intentarà analitzar, des d’una perspectiva àmplia, quines són les idees i les pràctiques que instrumentalitzen la lluita pels drets LGTBI en àmbits com la cultura, l’educació o el sistema d’acollida, entre altres contextos (20 de febrer).

La segona trobada (5 de març) serà un taller conversa durant el qual @criticaldias compartirà una recerca sobre com influeixen les lògiques racials en algunes pràctiques de la reproducció assistida.

A banda, amb la col·laboració de l’Espai Avinyó, el Centre LGTBI també serà la seu d’una xerrada sobre l’exotització orientalista en la cultura visual i escrita homoeròtica (26 de març). Finalment, el darrer diàleg serà una conversa en què Miryam Amaya, activista kalí gitana, i Iñaki Vázquez, activista gitano dissident sexual, reflexionaran sobre la invisibilització de la realitat de les persones gitanes dins la comunitat LGTBI (22 d’abril).

Una vegada més, el cinema serà el pretext per treballar qüestions com les lluites trans als països llatinoamericans, la intersecció entre lesbianisme i negritud o les vides de diferents artistes que han fet de les seves trajectòries una plataforma de lluita. Com a novetat, els arguments de pel·lícules com Bixa Travesti (19 de febrer); Out in the Night (26 de febrer); Sin vagina, me marginan (11 de març); The Death and Life of Marsha P. Johnson (25 de març); Lemebel (15 d’abril), i The Watermelon Woman (29 d’abril) donaran peu a interessants sessions de cinefòrum dinamitzades per referents de comunitats racialitzades que viuen a Barcelona.

Club de lectura i nous tallers

El Centre LGTBI donarà continuïtat al club de lectura que ha anat desenvolupant des de la seva obertura. En aquesta ocasió, l’encarregat de dinamitzar-lo serà Diego Falconí, advocat i doctor en teoria de la literatura i literatura comparada. Falconí dedicarà una trobada mensual a comentar textos sobre sexedissidents provinents d’Amèrica Llatina: obres de Julieta Paredes, Yolanda Arroyo Pizarro, Reinaldo Arenas, Pedro Lemebel i Susy Shock, entre d’altres.

A més, per primera vegada, el realitzador brasiler Aldemar Matias presentarà un taller audiovisual perquè persones joves LGTBI racialitzades comparteixin la perspectiva que tenen de la ciutat de Barcelona. El seu procés de treball, que començarà el 3 de març i es desenvoluparà al llarg de set sessions, servirà per generar arxius audiovisuals en grup.

Per la seva banda, Duen Sacchi i Magda de Santo repetiran el mes d’abril al capdavant del taller d’escriptura creativa que, aquest cop, convidarà a crear narratives a partir d’experiències de la diàspora i la migració.

Una gran festa per començar a construir la memòria plural

El cicle Interculturalitat LGTBI acabarà dijous, 30 d’abril, a partir de les 17.00 hores, amb una festa a la Nau Bostik. Entre altres activitats, hi haurà xerrades, projeccions, una poetry jam organitzada per ExpresArte Escenario Abierto i la Xarxa BCN Antirumors i la música de DJ Niña Mai. A més, es presentaran els resultats de bona part dels tallers celebrats durant aquest període.

Podeu consultar el programa definitiu al web centrelgtbi.barcelona.

Adjunts

Comparteix aquest contingut