Inici / Noticia / El punt i seguit de la Campanya #AturemRumors sacseja la Sala Apolo!

El punt i seguit de la Campanya #AturemRumors sacseja la Sala Apolo!

Es tracta del punt i seguit perquè la campanya #AturemRumors no s’atura. Continuarà, com fins ara, fent bullir l’olla a través de les xarxes socials.

A més de valorar els assoliments de la campanya, el públic va gaudir d’una jornada reivindicativa i festiva a través de reflexions al voltant de la memepolítica, la poesia i la música.

El passat dissabte 17 de novembre, un centenar de persones van omplir la Sala 3 de l’Apolo de Barcelona, per participar en l’acte del punt i seguit de la Campanya #AturemRumors de la #XarxaBCNAntirumors, conduït per Ramia Chaoui, youtuber, activista i protagonista del vídeo de la campanya.

Omaira Beltran, representant del grup de comunicació de la XBCNA va analitzar breument la repercussió del vídeo de la campanya, les adhesions que hi han hagut al manifest i els resultats dels tallers que s’han anat realitzant al llarg de l’any. El resultat, 144 persones i 414 entitats adherides al manifest, quatre tallers sobre ciberactivisme, memepolítica, guerrilla de la comunicació i creació de nous materials per trencar imaginaris sobre les persones asiàtic-descendents.

A continuació, es va presentar el nou vídeo elaborat pel col·lectiu CatàrsiaTotes som iguals?”, sorgit d’una de les crítiques que es fan sobre la mirada del “totes som iguals” que promou la nostra societat, on amb la voluntat de minimitzar les actituds discriminatòries el que aconsegueix és homogeneïtzar un discurs que precisament és ric en la seva pluralitat.

La Comissionada d’Immigració, Interculturalitat i Diversitat, Lóla López, va destacar, que campanyes com aquestes adquireixen especial importància a dia d’avui, si escoltem les notícies i les formes a través de les quals s’expliquen els fets, que no fan més que criminalitzar i castigar a determinats col·lectius de la ciutat. “Davant l’increment del feixisme arreu d’Europa, tot això ens reafirma que calen iniciatives com aquesta, amb nous formats i un llenguatge proper, que incideixi i es contraposi a aquests discursos discriminatoris i d’odi, a les “fakes new” tant a les xarxes socials, com als carrers”, va subratllar.

La segona part de l’acte, va començar amb la conversa What do you meme?, entre Yos Piña, artista activista antiracista i Desirée Bela-Lobedde, escriptora i activista estètica. Es va reflexionar sobre la utilitat de la memepolítica com a eina que les persones racialitzades tenen per a respondre a la violència estructural que provoquen les situacions de racisme i discriminació que viuen, una resposta carregada d’humor i crítica sistèmica. “La memepolítica és una forma de redistribuir la violència a través de l’humor”, va destacar Desirée.

Per la seva part, Yos Piña va destacar que “no és suficient amb acabar amb els rumors, sinó amb el racisme”. Segons Yos, la memepolítica “és una estratègia de resistència, per afilar armes en contra de la supremacia blanca que està apoderada de les formes de construir discursos i de representar-los”. La memepolítica genera un contra discurs que esquerda els discursos hegemònics. “Quan utilitzem els memes, retornem el cop dels cops que rebem”.

Com a tercera part d’aquesta trobada, l’acció poètica participativa dinamitzada pel col·lectiu PoENtryslam, va sacsejar la sala amb poemes i performances molt potents dels 9 slammers seleccionats per part del públic. Ona Salvat va ser la guanyadora en aquesta ocasió, però la competència va ser molt renyida. Els premis, que van ser lliurats per l’actriu Silvia Albert Sopale, actriu i protagonista del vídeo de la campanya, van ser el llibre de Desirée i un sopar del restaurant grec El Magraner Boig (Η τρελή ροδιά).

Finalment, el punt i final de la jornada va ser amb la Punxada Col·lectiva entre Mbodj i Dj Cheb Lila, que van fer moure a grans i petits a través d’estils asiàtics, africans i àrabs.

Consulta tots els materials de la XarxaBCNAntirumors.

Comparteix aquest contingut